De bevestiging dat het niet écht een goed idee is om kokend water over een voorruit te gieten, maakte een hoop tongen los. Altijd komt dan de suggestie dat je een boterhamzakje met warm water over de voorruit moet bewegen. Dat zou de ruit ontdooien en misschien nog wel belangrijker, het zorgt niet voor een spekgladde bevroren plas water naast je auto. Wordt ook weleens ijs genoemd in de volksmond.

Zul je net zien: de enige keer dat we graag willen dat het flink vriest, blijven de autoruiten helemaal ijsvrij. Zelf testen zit er even niet in, maar gelukkig is er genoeg te vinden op YouTube. Gelijk maar de conclusie erin werpen? De methode van warm water werkt, maar alleen bij een dun laagje ijs. De wetenschap is simpel: het water in de zak is warmer dan het ijs en het ijs op de ruit smelt. Maar is het in de nacht te koud geweest, dan is het een ander verhaal.

Als het te koud is, werkt het niet

Als de ijslaag te dik is, dan smelt alleen de toplaag van de bevroren autoruit. Het lijkt dan alsof de ruit doorzichtig wordt, maar als je in de auto gaat zitten, dan zie je alsnog geen snars omdat er nog een laag ijs op de ruit zit. Dus de voorruit ontdooien met zakje water werkt zeker, maar wel in beperkte mate. Met een dun laagje ijs op de ruit blijven je handen in ieder geval wel warmer met de plastic-zak-methode dan met een krabber.

Voorruit ontdooien met zakje water werkt niet als het te koud is

In deze video werkt het wel

Advertentie

Reacties

 • Rob heeft op 12 december 2021 geschreven:

  Als het hard heeft gevroren, zet ik altijd klein electrisch kacheltje in de auto, half voor ik vertrek.

  Reageer
 • Wim heeft op 12 december 2021 geschreven:

  Met warm water kan je, je ruiten ontdooien!!
  Ik heb het zelf zeer vaak gedaan.
  Watertemperatuur ongeveer 40 tot 60 graden is prima

  Reageer
 • Jan heeft op 11 december 2021 geschreven:

  Wat een gek verhaal! Paar dagen geleden zat er nog zoveel en dik ijs op de ruiten dat krabben niet werkte. Gauw een zakje warm water gemaakt en binnen een minuut alles ijsvrij. Werkt als een malle!

  • NLNosey heeft op 12 december 2021 geschreven:

   Was wel dik ijs, maar het was niet zo koud. Anders wordt het als het lager dan -5 graden wordt
   En bij die temp is water van 60 graden ook niet raadzaam, zéker niet als je al een nog te repareren sterretje in de ruit hebt!

   Reageer
  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie