Dat de oliesjeiks in het Midden-Oosten niet bepaald op een houtje hoeven bijten, wisten we al. Maar het blijkt ook uit het feit dat de vraag naar exclusieve auto’s uit Europa de laatste tijd explosief is gegroeid.

En dat is natuurlijk een goede manier om ervoor te zorgen dat de oliedollars binnen blijven stromen. Er zijn zelfs Arabische landen en investeringsmaatschappijen met grote belangen. Zo had Libië ooit een groot aandeel in Fiat, ons eigen Spyker is voor zeventien procent eigendom van een bedrijf uit Abu Dhabi en Aston Martin is zelfs voor de helft in Arabische handen.

Dealers in landen als Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten zien het allemaal handenwrijvend aan. In sommige gevallen is er sprake van een verdubbeling of zelfs verdriedubbeling van de verkopen. Lamborghini, Porsche, Ferrari, ze zijn niet aan te slepen en verlaten als warme broodjes de showrooms. Uiteraard heeft dat alles te maken met de enorme prijzen die we met zijn allen betalen voor olie. Het wordt echt tijd voor de brandstofcel.

Advertentie

Reacties

Meer van TopGear

Advertentie