Nee, dit is geen grapje. Deze oude Volvo FL6 moet meer dan 1 miljoen euro opleveren. Hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen? Deze Volvo is beschilderd door niemand minder dan Banksy. Er wordt verwacht dat hij zo’n 1 miljoen pond op zal brengen op de Bonhams Goodwood Revival-veiling deze maand. Dat is niet niks.

De Volvo is het grootste project van Banksy ooit. Hij (of zij, misschien wel. Niemand weet hoe de kunstenaar eruitziet) beschilderde 80 vierkante meter. Nu moeten we er wel bij zeggen dat Banksy de vrachtwagen in 2000 al beschilderde, zes jaar voordat hij een bekende artiest was.

Het verhaal gaat dat Banksy de wisseling van het millennium aan het vieren was op een feest in Spanje en toen deze FL6 te zien kreeg. De eigenaar van de Volvo was Mojo, de mede-oprichter van het internationale circus Turbozone. Hij wilde dat de vrachtwagen meer zou opvallen, aangezien deze diende als vervoer naar zijn shows. Banksy begon er diezelfde avond nog aan en heeft een paar weken over het project gedaan.

Een vrachtwagen van Banksy maak je niet in één dag

Dat het even duurde, is niet zo vreemd. Het schilderwerk is niet bepaald simpel. Een man die met een hamer zwaait, een hoop vliegende apen, wegrennende soldaten en een soort van kapot verkeersbord met een koe erop. Er is van alles in terug te vinden. Niet een heel kunstzinnige beschrijving, dat weten we. Maar hè, dat is ook niet ons werk. Bij dezen: het spijt ons, autoliefhebbers die ook kunstliefhebbers zijn.

De truck wordt verkocht met een certificaat van echtheid, uitgereikt door Pest Control, de studio van Banksy. Dan weet je in ieder geval dat je Volvo van 1 miljoen zijn geld waard was. Al is dat ook nog een kwestie van smaak…

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear