Het vertrek van Porsche en Audi bij Le Mans roept veel vragen op. Toyota blijft namelijk als enige over in de LMP1-klasse met twee auto’s. Wint Toyota gegarandeerd Le Mans met de enige hybride-racers?

Het zou enorm suf zijn als de twee Toyota TS050 Hybrids enkel tegen elkaar zouden strijden. Daarom gooide het FIA World Endurance Championship (WEC) de regels om. Acht van de LMP2-racers krijgen een promotie naar de LMP1-klasse en de reglementen zijn zo bedacht, dat de kansen gelijk zijn. Theoretisch, tenminste.

Hoe zorgt Le Mans voor gelijke kansen?

Bouwers van non-hybride auto’s en motoren moesten hun performance-data insturen naar de regelmakers. Aan de hand hiervan werd de tankinhoud voor de racers bepaald. De brandstofcapaciteit is de bepalende factor voor het motorvermogen bij raceteams.

Hoe meer brandstof, hoe onzuiniger en krachtiger je je motor kunt maken. Bovendien maken de regels onderscheid tussen turbo- en non-turbomotoren als het gaat om tankinhoud, zodat deze twee technieken evenveel rondes op één tank kunnen rijden. De non-hybrideracers krijgen minder restricties opgelegd voor de aerodynamica. Meer neerwaartse druk moet het prestatieverschil compenseren.

Een voordeel voor Toyota

Le Mans wil de hybridetechniek blijven promoten. Daarom geven ze Toyota één voordeel. Ze hebben de maximaal toegestane tankinhoud zo berekend, dat de TS050 Hybrid één ronde meer op een volle tank kan rijden dan de rest van het LMP1-veld. De reguliere racers kunnen tien rondes doen per stint en Toyota doet er elf.

Zijn de kansen ook écht gelijk?

Toyota Racing is het enige fabrieksteam en speelt dus met grotere budgetten dan teams als Rebellion Racing, Manor TRSM Racing en Dragon Speed. Als ze niet zulke pech hebben als vorig jaar, is de kans groot dat Toyota zijn eerste Le Mans-overwinning ooit pakt. Tijdens de officiële testdagen pakte Fernando Alonso voor Toyota de snelste tijden. Aan de andere kant: het is wel de 24 Uur van Le Mans; de meest onvoorspelbare race ter wereld. De 24 Uur van Le Mans 2018 start op 16 juni om 15:00 uur. Je herkent de LMP1-racers aan de rode verlichting aan de zijkant.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear