Het lanceren van een gloednieuw automerk is zo makkelijk nog niet, kijk maar naar Aiways of Seres. Als je nu denkt ‘wattes?’, dan bevestig je ons punt. Daarom heeft het nieuwe automerk Zeekr nu een mooie publiciteitsstunt gedaan en twee wereldrecords gebroken met hun origineel naamgegeven 001. Het eerste record is de snelste drift ooit in een elektrische auto en de tweede is de snelste slalom, ook in een EV.

Zeekr is een automerk van concern Geely. Die naam ken je, want dat het ook het moederbedrijf van Volvo, Polestar, Lotus en hun zustermerk Lynk & Co. De link (ha!) met Lynk & Co is niet te missen als je naar het design kijkt. In 2023 moet het nieuwe merk naar de Europese markt komen. Al hun auto’s, dus ook de Zeekr 001, zijn volledig elektrisch en mikken op het luxesegment.

Om het record te breken, moest de Zeekr 001 sneller dan 160 km/u driften – dat lukte met een drift van maar liefst 208 km/u. Daarna ging de auto door voor een slalom van 50 pylonen. Zonder er eentje om te tikken, klaarde de Zeekr 001 het klusje in 49,05 seconden. Het is niet duidelijk of er die dag ook onsuccesvolle pogingen gedaan zijn om andere records aan te scherpen.

De Zeekr 001

De Zeekr 001 is een apart ding om te zien. Hij heeft de proporties van een SUV, maar staat wat lager op zijn pootjes. De daklijn is dan weer een soort shooting brake. Hij is net geen 5 meter lang en de krachtigste versie – die van de recordpoging – heeft twee elektromotoren die samen goed zijn voor 7.680 Nm. De 0-100-tijd is 3,8 seconden. Er komt ook een minder krachtige versie met 700 kilometer actieradius.

Het grappige is dat Polestar binnen Geely eigenlijk het performancemerk moet zijn. Blijkbaar kon Zeekr de aandacht net iets beter gebruiken dan het al redelijk gevestigde Polestar. Vanaf volgend jaar bestaat het portfolio van Geely in Europa dus uit Volvo, Lynk & Co, Polestar, Zeekr en Lotus.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)