Zie hier een auto met een zichtbare, bruisende voorgeschiedenis. Een lange motorkap, een korte achterkant, samengeperste cabine, stompe neus, wielkastverbreders op z’n wielkastverbreders. Het kost weinig moeite om sporen van de 2002 Turbo, de 1M en de M2 te detecteren. Dus als we op ’m aflopen, voelen we de hoop opborrelen dat we in een gefocust, scherp en ietwat brutaal speeltje zullen stappen.

We belanden in een ontzettend goede auto – die het bovengenoemde allemaal niet is. In plaats daarvan voelt ie eigenlijk vooral aan als een M440i xDrive Coupé. Als we wat meer aandacht hadden gehad voor de moderne toepassing van BMW-badges in plaats van voor de BMW-modelhistorie, was dat ook precies geweest waar onze verwachtingen hadden gelegen.

Dit is immers de BMW M240i xDrive Coupé. Enkel het cijfer 4 wordt verwisseld met een 2. Hij heeft nagenoeg precies dezelfde motor, aandrijflijn en ophanging. De wielbasis is een stukje korter, maar verder is de algehele indruk soortgelijk.

De BMW M240i xDrive Coupé heeft power genoeg

Het is dus een behoorlijk volwassen machine. De verfijning van de grote zes-in-lijn is het eerste wat je opvalt, met z’n ingetogen brom en harmonische loop. Maar stuur je de naald van de toerenteller richting het rood, dan verricht ie serieus werk met behoorlijk wat gretigheid. Je krijgt de beschikking over 374 pk – genoeg extra vermogen ten opzichte van de oude 240i om de extra massa van de vierwielaandrijving te overtroeven.

Ook de besturing is happig, al zul je wel bewust naar dat karakter op zoek moeten gaan – de grip is enorm en de grenzen nader je allereerst via heel mild onderstuur, maar het authentieke gevoel is heel subtiel. Bij normale wegsnelheden zul je de tractie niet snel overweldigen, maar het is zeker merkbaar dat de kracht naar achter vloeit: de achterste helft van de auto zet de schouders eronder en stuwt je overtuigend de bochten uit.

Is dit een stuiterige auto?

Zelfs het veercomfort is aardig geciviliseerd, in ieder geval als je de optionele instelbare dempers van onze testauto bestelt. De typische duikneiging die auto’s met een korte wielbasis nog weleens parten speelt, valt niet te bespeuren. Tijdens je dagelijkse kilometers gedraagt de BMW M240i xDrive Coupé zich stil en soepel.

Dat kan niet gezegd worden van de volgroeide personen die je per se achterin wilde proppen. Maar dit is duidelijk geen auto voor mensen die thuis nog meer mensen hebben. Voorin heb je de beschikking over alle gebruikelijke BMW-instrumenten en -bedieningselementen, waaronder ook de knoppen die bij de volgende update zullen verdwijnen (zie de i4).

De BMW M240i Coupé is er alleen als xDrive

De 2-serie coupé wordt vanaf nu trouwens in Mexico gebouwd, omdat de Amerikanen gek op ’m zijn. Er staan ook een 220i en een 220d in de prijslijst. Beide hebben achterwielaandrijving, terwijl deze BMW M240i alleen als xDrive te krijgen is. Niet echt een uitgebreid gamma dus, maar om eerlijk te zijn mogen we in onze handen wrijven dat deze 2-serie er überhaupt nog is.

Bedenk nogmaals dat dit in feite een soort kleinere 4-serie is, een traditionele BMW op een achterwielaangedreven platform met een forse zescilinder benzinemotor in de lengterichting. Terwijl alle anderen hun aanbod kortwieken om ruimte te maken voor EV’s of hun sportieve modellen op een voorwielaangedreven platform met dwarsgeplaatste motor zetten, krijgt BMW het met deze auto toch nog voor elkaar om te doen wat juist is.

Specificaties BMW M240i xDrive Coupé (2022)


Motor
2.998 cc
zescilinder turbo
374 pk @ 5.500 tpm
500 Nm @ 1.900 tpm
Aandrijving
vier wielen
8v automaat
Prestaties
0-100 km/u in 4,3 s
top 250 km/u
Verbruik (gemiddeld)
8,1 l/100 km
185 g/km CO2 (E-label)
Afmetingen
4.548 x 1.838 x 1.404 mm (l x b x h)
2.741 mm (wielbasis)
1.765 kg
52 l (benzine)
390 l (bagage)
Prijzen
€ 77.504 (NL)
€ 57.250 (B)

Reacties

 • g.mens heeft op 13 februari 2022 geschreven:

  Er komt ook nog een alleen achterwiel aangedreven versie, en tevens is reeds een 230i te configureren en te bestellen.

  Reageer
 • Vincent heeft op 12 februari 2022 geschreven:

  Nieren

  Reageer
 • Vincent heeft op 12 februari 2022 geschreven:

  Ziet er meteen gedateerd uit zonder de nieten van de 4 serie

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)