Het gebeurt niet vaak dat we bij TG helemaal hoteldebotel raken van een toch betrekkelijk modale kleine elektrische hatchback van een Chinees megabedrijf. Maar blijf vooral even hangen, want deze MG 4 is nogal een geval apart.

Vanaf de lancering is er een basisuitvoering te krijgen die Standard heet en is uitgerust met een 51-kWh accu die hem 350 kilometer ver zou moeten kunnen brengen. Deze Standard beschikt over 170 pk vermogen en 250 Nm koppel en is er vanaf 30.785 euro. Ja, dat lees je goed – komen we zo nog even op terug.

De specificaties van de MG 4 Electric Comfort

Dan zijn er twee versies met een groter bereik: Comfort en Luxury. Die hebben beide een 64-kWh accu, 204 pk en komen 450 kilometer ver. Nou ja, de Comfort dan; de Luxury is dermate volgepropt met leuke uitrusting dat zijn actieradius door het extra gewicht daarvan ‘maar’ 435 kilometer bedraagt. Ondanks dat extra vermogen tikken ze ietsjes later de 100 km/u aan dan de Standard (7,9 seconden tegen 7,7); dit komt door het gewicht van de grotere batterijen.

De motor ligt achterin en drijft de achterwielen aan, dus er is inherent sprake van een zeker dynamisch element, zelfs als dat niet per se de bedoeling is. De gewichtsverdeling is 50/50 tussen de voor- en achterkant van de MG 4 en de besturing is snel en heeft een prettige lineaire respons, waardoor het geheel behoorlijk kwiek overkomt.

Het rijgedrag van de MG 4 Electric Comfort

Hij voelt in ieder geval een stuk minder zwaar aan dan zijn opgegeven gewicht van 1,7 ton doet vermoeden. Het onmiddellijk aanwezige koppel draagt daar natuurlijk ook een steentje aan bij. De onderstelafstemming is hier en daar wat stevig, maar dat kun je de MG 4 vrij makkelijk vergeven, omdat de demping keurig voor elkaar is en het overhellen in bochten netjes binnen de perken blijft.

Maar de echte klapper maakt deze MG als het aankomt op zijn prijsniveau. Want waar je bij de grote, bekende merken duidelijk kunt zien dat ze elektrische auto’s duur maken, weet MG met deze auto echt een vos in het kippenhok los te laten.

De prijs van de MG 4 Electric Comfort

Ga maar na: de MG 4 is er zoals gezegd vanaf net geen 31 mille, en deze Comfort met grotere accu en meer vermogen kost maar 3.500 euro extra. En dat terwijl deze MG qua formaat, maar ook wat betreft actieradius en prestaties behoorlijk vergelijkbaar is met de Volkswagen ID.3. Maar die is er pas vanaf 44 mille; toch zomaar even 13.000 euro duurder. Dat is wel erg veel geld om extra neer te tellen voor een wat prestigieuzer logo op de neus. Vooral ook omdat bij de MG 4 de uitrusting aardig wat rianter is en hij (oké, dat is misschien enigszins smaakafhankelijk) zeker zo goed, zo niet beter rijdt dan die populaire ID.3.

In Engeland, waar de MG 4 inmiddels al rondrijdt, zijn de leasetarieven ook nog eens relatief laag, wat duidt op veel vertrouwen van de leasebedrijven in de kwaliteit en restwaarde van de auto. En zo lijkt de MG 4 een keerpunt te zijn op weg naar elektrische auto’s die nog enigszins te betalen zijn.

Dat was tot nu toe bij de meeste fabrikanten niet bepaald de eerste prioriteit (ja, bij Dacia, maar om zo’n Spring te gaan rijden moet je wel érg wanhopig zijn). Laten we hopen dat de MG 4 in ieder geval de andere merken aan het denken weet te zetten; dan zou hij zomaar eens kunnen leiden tot beter betaalbare EV’s voor ons allemaal.

Specificaties MG 4 Electric Comfort


Motor
1 elektromotor
204 pk
250 Nm
64 kWh (accu)
Aandrijving
achterwielen
traploos
Prestaties
0-100 km/u in 7,7 s
top 160 km/u
Verbruik (gemiddeld)
16,0 kWh/100 km, A-label
Actieradius (opgave)
450 km
Laadtijd
40 min. bij 117 kW
Afmetingen
4.287 x 2.060 x 1.504 mm (l x b x h)
2.705 mm (wielbasis)
1.685 kg
363 / 1.177 l (bagage)
Prijzen
€ 34.385 (NL)
€ 34.285 (B)

Reacties

 • @Michel heeft op 11 januari 2023 geschreven:

  Ga je schamen. Niks GL, gewoon een kwestie van normen en waarden. Als jij je eigen land kapot wil maken en een ander land wil steunen dat mensen in concentratiekampen stopt, dan hadden ze daar circa 80-90 jaar geleden nog wel een andere omschrijving voor…

  Reageer
 • Michel heeft op 4 januari 2023 geschreven:

  Zo te zien heeft alleen groen links hier gereageerd!!!
  Rij al 2,5 jaar in een MG ZS en bevalt heel prima, hulde aan de Chinezen.
  Qua veiligheid scoren ze ook de hoogste score dus is een prima alternatief als je met een kleinere beurs ook is nieuw en electrisch wil rijden!!

  Reageer
 • BevV4ever heeft op 15 december 2022 geschreven:

  Koop een auto uit de EU ook al is hij wat duurder!
  Geen Chinees onder mijn kont.

  Reageer
 • Blegh heeft op 13 december 2022 geschreven:

  Lelijk!!

  Reageer
 • @ Finrod heeft op 9 december 2022 geschreven:

  Klopt helemaal. TG moet zich schamen met deze promo praat. Daarnaast is het gewoon een lelijke auto van slechte kwaliteit.

  Reageer
 • Finrod Nosgoroth heeft op 9 december 2022 geschreven:

  Enige reden dat dit 8000 euro goedkoper is dan de VW ID3 is omdat bij VW de werknemer correct betaald en behandeld zal worden, en daar betaal je extra voor.

  Eigenlijk moeten we met z’n allen hier tegenop komen en allesbehalve Chinese wagens kopen. RIP economie EU.

  Reageer
 • Fck China heeft op 9 december 2022 geschreven:

  Hoeveel Oeigoeren hebben hier dwangarbeid voor moeten leveren? Hoeveel exportsubsidie heeft MG hiervoor ontvangen? Hoeveel IP hebben ze gejat om dit te maken?

  Reageer
 • Sjaak heeft op 9 december 2022 geschreven:

  Goed idee joh een Chinees barrel. Zo maak je de Europese industrie kapot!

  Reageer
 • Yeah right heeft op 9 december 2022 geschreven:

  Hoeveel Chinees smeergeld hebben jullie ontvangen door deze advertorial? Dit gelooft toch helemaal niemand.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)