De Phaeton is een prachtige, moderne limousine, maar koop alsjeblieft geen nieuwe.
 
Volkswagen heeft hun grootste sedan flink aangepakt, maar ondanks de nieuwe neus, gerestylede achterzijde en de vernieuwingen in het interieur nemen we je het niet kwalijk als je de verschillen niet ziet. De facelift is er echt een waar de kreet ‘geen revolutie, maar evolutie’ op van toepassing is. De bumpers zijn iets anders van vorm, de achterlichten kregen rookglas en in de iets aangepaste koplampen huizen led’jes. Oh ja, de grille lijkt nu door te lopen in de koplampen. De degelijkheid straalt ervan af en dat is precies zoals de top-VW bedoeld is. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg, lijkt het devies.
 
In het interieur zitten genoeg leuke snufjes, maar niet zoveel dat je erin verzuipt. Centraal op het dashboard prijkt een navigatiesysteem dat, door aanpassing van de software, gebruik maakt van Google Maps. Alle versies hebben dit systeem standaard. Her en der zie je spullen die je ook in mindere VW-goden tegenkomt, maar dat geldt ook voor de Bentley Continental GT. Als het goed genoeg is voor een Bentley, dan mag het in een Phaeton gebruikt worden.
 
De bouwkwaliteit is onveranderd goed, ook over de beenruimte achter valt niet te klagen. Dat gaat op voor de versie met korte wielbasis. Op de bijgaande foto’s zie je de lange uitvoering, deze is er vooral voor de Chinese markt. Je kunt je voorstellen dat je in die versie tussen de achter- en voorstoelen kunt tafeltennissen. Voor de Europese markt is de lange Phaeton een volledig overbodige aanbieding. Vreemd natuurlijk, want de gemiddelde Chinees is toch echt pakweg anderhalve meter hoog, terwijl wij lange Europeanen meer beenruimte altijd kunnen gebruiken.
 
Het chassis en de motoren zijn onveranderd overgenomen. De populairste motor is de 3.0 TDI, maar de 6,0-liter W12 met 444 pk is er ook nog. De 3,0-litermotor is zijdezacht en met 240 pk en 500 Nm is er voldoende pit om rap van de plek te komen. Echt snel is hij echter niet. Trap het gaspedaal in bij 50 km/u en zonder al te veel omhaal gaat het tempo omhoog. Met deze auto zoef je heerlijk comfortabel van a naar b.
 
Waarom Volkswagen nog steeds een sportinstelling op het adaptieve onderstel aanbiedt is een raadsel. We zitten echt niet te wachten op een stijvere demping in de Phaeton. Nog een tip: zet de luchtvering niet in de ‘Comfort’ stand. De auto wordt dan wat zweverig, kies liever één tandje strakker.
 
Alle moois ten spijt is er één groot probleem van de Phaeton waarmee niet afgerekend is. Wie wil er nu veel geld betalen voor een Volkswagen? De afschrijving gaat met tientallen procenten per jaar. Eigenlijk hadden we je pas over een jaar moeten vertellen van deze nieuwe Phaeton. Dan was hij tweedehands op de markt geweest en dan prijstechnisch veel interessanter. Wacht even een jaar en je koopt een prachtige auto die prima rijdt, maar dan wel voor pakweg de helft. Plus een beetje. Geduld is een schone zaak.
 
 

Specificaties: 3.0 TDI 4Motion


 

Leuk

Z’n bescheidenheid, prijs in België

 

Niet leuk

Restwaarde, prijs in Nederland

 

TopGear-vonnis

Koopt je baas nu een nieuwe, wees hem dankbaar. Jij kunt ‘m dan over een jaar voor een appel en een ei overnemen. De facelift is wel geslaagd

 

Prestaties  

0-100 km/u in 8,3 sec., top 237 km/u, 8,5 l/100 km

 

Techniek  

2.967 cc V6, vierwielaandrijving, 240 pk, 500 Nm, 2.252 kg, 224 g/km CO2

 

Doen!   

18-inch ‘Experience’ velgen

Niet doen  

Aanvullende houtinleg

Prijs NL: € 92.590

Prijs BE: € 65.110

Reacties