Kalende mannen met petjes van Jordan en Minardi zullen beweren dat de F1 vroeger veel beter was: ‘Die V10 van Schumacher, die maakte tenminste geluid. Die halve grasmaaiers maken nog minder geluid dan mijn stofzuiger’. En ze hebben een punt. Zo denk Stefano Domenicali er ook over. De grote baas van F1 wil dat de motoren vanaf 2026 meer geluid gaan maken.

Domenicali praat over de toekomst van de F1 bij het Australische radiostation 3AW. Er wordt aan hem gevraagd of de toekomst van de F1 geruisloos is. Daar is Domenicali stellig in: ‘Nee, heel duidelijk, nee. Natuurlijk moeten we hybride zijn, we [blijven] in de toekomst hybride, maar de intentie is om ervoor te zorgen dat bij de nieuwe regels, het motorgeluid groter zal zijn.’ Volgens Domenicali is het iets dat de fans willen. ‘Het is onze plicht om daar gehoor aan te geven’, zegt hij.

Wat verandert er in 2026 met de F1-motoren?

In de basis blijven veel zaken hetzelfde rondom de aandrijflijn. De 1,6-liter V6-turbo met elektrohulp blijft in ieder geval, maar wordt in 2026 gevoed met synthetische brandstoffen. Daarnaast verdwijnt de MGU-H (een soort dynamo die draait met hulp van uitlaatgassen). Ook komen er regels over de plaatsing van hoofdcomponenten.

Domenicali vertelt helaas niets over hoe de F1-motoren van 2026 meer decibel gaan produceren. Of de mannen met levenservaring straks nog kunnen zeggen dat Verstappen in met een kruimeldief rijdt, moeten we afwachten. We verwachten niet dat het geluid van de hybride V6 ooit in de buurt zal komen van het krijsen van de V10 uit de jaren nul.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie