Terwijl de F1-coureurs genieten van hun welverdiende vakanties wordt er in de F1-fabrieken onverminderd doorgewerkt. Niet alleen kijken de teams naar de ontwikkeling voor volgend jaar, er wordt ook al vooruit gekeken naar 2026. Dan staat er een grote regelwijziging te wachten. FIA-topman Nikolas Tombazis heeft een boel details bekendgemaakt over de F1-auto van 2026.

Tombazis heeft de functie Single Seater Director en bekommert zich dus om alle eenzits-raceklassen van de FIA. Hij sprak een delegatie Formule 1-journalisten toe over de F1-auto van 2026. Vorig jaar presenteerde de FIA al het plan over de motoren. Hierin stond onder andere dat de hybride V6’jes blijven en dat de helft van het vermogen moet komen uit een elektrische bron.

Wat verandert er aan de F1-auto in 2026?

Zo’n beetje alles van het chassis wordt aangepast. Tombazis zegt dat de wielbasis ‘waarschijnlijk 3,4 meter, tegenover 3,6 meter nu’ wordt. De plannen staan nog niet vast zegt ie, maar het gaat wel deze kant op. Daarnaast wordt de F1-auto tien centimeter smaller: van twee meter naar 1,9 meter. Mede dankzij het te heet wassen van de F1-auto’s gaat ook het gewicht omlaag.

Nu moet een F1-auto tenminste 798 kilo wegen. In 2026 moet dit getal ongeveer 40 tot 50 kilo minder zijn. Daarmee wordt de F1-auto in 2026 ongeveer even zwaar als in 2021 Hoe de FIA dat voor elkaar wil krijgen? Het ‘nimble car’ concept. ‘We vinden dat de auto’s de afgelopen jaren te groot zijn geworden. We gaan op dieet, laten we het zo zeggen’, zegt Tombazis.

Hoe gaat de F1-auto zoveel gewicht verliezen?

Het dieet omvat een kleinere auto, maar ook kleinere wielen (16-inch velgen in plaats van 18 inch). De belangrijkste factor moet minder downforce worden. ‘Minder neerwaartse druk betekent dat de kracht die werkt op onderdelen als de ophanging minder zullen zijn, waardoor de teams minder gewicht nodig hebben voor die onderdelen’, verklaart Tombazis.

De FIA-topman snapt dat een paar weekjes eierkoeken eten niet genoeg is om 50 kilo te verliezen. ‘Het wordt nog steeds een uitdaging voor de teams om het gewicht te bereiken. We willen ons daar wel aan gaan houden en niet de limiet weer verhogen. De teams moeten gewoon hard pushen om het streefgewicht te bereiken’, zegt Tombazis. Oftewel: zoek het maar lekker uit.

Actieve aero en een ander soort DRS in 2026

Ook de aerodynamica van de auto krijgt een upgrade. Het doel hierbij is om auto’s minder neerwaartse druk te laten produceren in bochten, maar ook minder luchtweerstand te geven op de rechte stukken. Hier gaat actieve aerodynamica een rol in spelen. Hoe dat er precies uit gaat zien, weet Tombazis ook niet.

Ross Brawn kwam eerder met een plan om actieve onderdelen te gebruiken om de leider van de race te vertragen. Dit gaat er voorlopig niet komen. ‘Dat zou niet werken’, denkt Tombazis. Misschien heeft de nieuwe actieve aero wel wat te maken met de DRS. Die wordt namelijk aangepast voor de F1-auto van 2026.

Minder DRS-inhaalacties op de rechte stukken

‘Er komt een equivalent van het DRS van nu waardoor de auto die volgt in een positie moet komen om aan te vallen. Of dat te maken zal hebben met aerodynamica op de rechte stukken, aerodynamica in de bochten of iets via de motor, dat moeten we aan de hand van simulaties nog beslissen’, zegt de FIA-topman. Tombazis bevestigt dat de FIA van DRS-inhaalacties op rechte stukken af wil.

‘Wat we niet willen, is auto’s die alleen op de rechte stukken inhalen. We willen auto’s die elkaar bij het remmen tegenkomen. [Ze moeten, red.] daar dicht op elkaar zitten zodat ze [de coureurs, red.] hun vaardigheden moeten gebruiken om elkaar voorbij te gaan. We geloven dat het nieuwe aerodynamische concept voor een verbetering zal zorgen bij het dichtbij elkaar racen’, zegt Tombazis.

De Formule 1 wordt langzamer

Vaak wordt de F1 omschreven als ‘de koningsklasse van de autosport’. Een vreselijk term, maar als koning zou je zeggen dat er de snelste auto’s ter wereld rijden. Daar geeft de FIA vrij weinig om. De snelheid is ‘geen grote factor’ zegt Tombazis. Volgens de eerste berekeningen zitten de auto’s van nu en van 2026 dichtbij elkaar.

‘Niet meer dan een paar seconden, maar zelfs als het [de nieuwe regels, red.] vijf seconden langzamere auto’s op zou leveren, dan zouden we dat niet heel erg vinden’, aldus Tombazis. Volgens hem gaan de auto’s er anders uitzien, maar je zult ze nog wel herkennen als F1-auto’s. Daar twijfelt hij niet over.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear