Na een perfecte kwalificatie op zaterdag wist Max Verstappen ook op zondag de beste te zijn van iedereen. In een knotsgekke race, waarin uiteindelijk het podium bestond uit een Red Bull, een Toro Rosso en een McLaren, was alles mogelijk. Maar wat voor effect heeft de GP van Brazilië 2019 op het einde van dit seizoen?

Twee Ferrari’s vechten om een been, Verstappen gaat ermee heen

De GP van Brazilië 2019 is er een die we niet snel meer vergeten. Er was geen moment waarop we ons verveelden, terwijl dat bij andere races toch regelmatig voorkwam. Minder gezellig was het echter bij de mannen van Ferrari. Hun twee coureurs vergooiden niet alleen elkaars race, maar laten ook Verstappen voorbij in het klassement. Verstappen heeft nu een marge van elf punten op Leclerc en twintig punten op Vettel. Er moeten nog gekke dingen gebeuren in Abu Dhabi wil Verstappen niet als derde eindigen. Hiermee kan 2019 hem het beste eindresultaat brengen in zijn F1-carrière.

Formule anderhalf

Daarachter is het ook nog behoorlijk spannend. Gasly, Sainz en Albon strijden nog om de zesde positie. Met Gasly en Sainz beide op 95 punten en Albon op 84, zal de Red Bull-coureur er alles aan moeten doen om tenminste tien punten meer te scoren dan Sainz en Gasly. Door het topresultaat van Verstappens ex-teamgenoot kan Toro Rosso nog Renault aanvallen om de vijfde plaats voor de constructeurs. Daarvóór is het al beslist en eindigt Ferrari als tweede, Red Bull als derde en McLaren knap vierde achter het onaantastbare Mercedes.

Wanneer zagen we voor het laatst dergelijke scenario’s? Zo was de laatste keer dat er geen Ferrari of Mercedes op het podium finishte alweer zes jaar geleden. Sebastian Vettel (toen nog bij Red Bull) won in 2013 de GP van Amerika met daarachter Grosjean in de Lotus-Renault en Mark Webber in zijn Red Bull. De laatste keer dat beide Ferrari’s uitvielen, was in 2016 in Singapore. De start van die race kunnen we ons allemaal nog wel herinneren als we je de woorden ‘Ferrari’ en ‘sandwich’ voorschotelen.

Het is voor Carlos Sainz het eerste podium. Al stond hij er niet fysiek op, want daar stond eerst Hamilton. De wereldkampioen kwam als derde over de finishlijn, maar kreeg een tijdstraf voor het laten spinnen van Albon, die op de tweede plek reed. Met dit resultaat is Sainz de eerste Spanjaard op het podium sinds Hongarije 2014. Daarnaast is dit het eerste podium voor McLaren sinds Australië 2014.

Wellicht dat we in de toekomst met de nieuwe reglementen meer van dit soort (voor nu nog) krankzinnige uitslagen krijgen. Laten we dat vooral hopen. Voor die tijd hebben we eerst nog de GP van Abu Dhabi en natuurlijk volgend seizoen, dat een beetje in het niet valt bij de grote ommezwaai voor het seizoen van 2021. Kan Verstappen over twee weken nog één keer stralen in 2019?

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear