Nou, dat was geen lange race voor Charles Leclerc. Al tijdens de formatieronde zet de Ferrari-coureur zijn auto in de muur en hij meldt dat zijn hydraulische systeem (en dus zijn stuurbekrachtiging) kapot is. De crash zorgt voor weinig vertraging, maar daar zorgen Hülkenberg, Magnussen en Albon wel voor. Na wat gepingpong belanden Magnussen en Albon in de muur en liggen ze uit de race.

Piastri krijgt in de pitsbox te horen dat hij niet meer mag rijden, maar als de rode vlag tevoorschijn komt, gaat het team toch nog proberen de auto te repareren. Norris pakt door een goede start vier plaatsen en staat tweede na de crash, gevolgd door Russel die twee plaatsen opschoot. Verstappen mag als eerste starten zodra de rode vlag verdwijnt.

De tweede start

Als het net half zeven is geweest, starten de coureurs opnieuw met nog 67 ronden te gaan. Ook Piastri rijdt weer mee, net als Ricciardo, die een band op zijn vleugel kreeg. Dit keer komen alle coureurs de eerste bochten door zonder brokken. Verstappen houdt de eerste plek vast met Norris achter hem. Alonso pakt in de eerste ronde na de herstart het derde plekje over van de Hamilton.

In ronde veertien passeert Pérez de Mercedes voor hem, tot groot ongenoegen van Russell. Hij had graag gezien dat Hamilton vóór hem in DRS-bereik was gebleven, zodat Pérez niet voorbij kon. Daarna hoort Russell ook nog dat hij zijn banden moet managen en dus iets rustiger moet rijden. Hij mag dus niet de jacht openen op Pérez.

Russells idee om samen een front te vormen tegen Pérez, was misschien geen slecht idee geweest. In ronde 18 gaat de Mexicaanse coureur Hamilton voorbij voor een vierde plek. Hamilton gaat daarna naar binnen voor een setje vers rubber; niet veel later doet Pérez hetzelfde en komt weer áchter Hamilton naar buiten. Het duurt niet lang voordat Pérez weer de Mercedes voorbij is.

Een spannende slotfase?

Met nog ruim tien ronden te gaan, gaat Verstappen naar binnen. Want inderdaad, die reed ook nog mee. Norris komt daarmee op de eerste plek te staan en het heeft er alle schijn van dat hij buiten blijft. Dan zou Verstappen ruim tien seconden moeten inhalen op de McLaren om zijn plek terug te pakken. Uiteindelijk gaat Norris tóch naar binnen en de orde is hersteld.

Is het dan Pérez die gaat zorgen voor wat spanning in het laatste kwartier? Hij zit dicht achter Alonso en jaagt op een derde plek. Deze strijd duurt meer dan tien rondes, maar Alonso weet de Red Bull telkens achter zich te houden. Maar het geduld van Pérez wordt beloond en aan het begin van ronde 70 gaat hij Alonso voorbij. Alonso heeft nu nog minder dan twee rondes om de podiumplaats terug te pakken.

In de laatste ronde pakt Alonso voor bocht vijf weer zijn podiumplaats terug. Ondertussen fietst Verstappen zijn Red Bull de finishlijn over. Je zou het bijna vergeten, maar Norris reed een ijzersterke race. En dan wordt het nog spannend: Pérez zet na de laatste bocht nog een inhaalactie in, maar komt net een paar meter te kort. Alonso finisht derde, Pérez vierde met slechts 0,053 seconde verschil.

Uitslag GP van Brazilië 2023

 1. Max Verstappen
 2. Lando Norris
 3. Fernando Alonso
 4. Sergio Pérez
 5. Lance Stroll
 6. Carlos Sainz
 7. Pierre Gasly
 8. Lewis Hamilton
 9. Yuki Tsunoda
 10. Estaban Ocon
 11. Logan Sargeant
 12. Nico Hülkenberg
 13. Daniel Ricciardo
 14. Oscar Piastri
 15. George Russell
 16. Valtteri Bottas
 17. Zhou Guanyu
 18. Charles Leclerc
 19. Kevin Magnussen
 20. Alex Albon

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)