Al 35 jaar lang loopt Adrian Newey met zijn rode schrift rond in de F1-paddock. En niet zonder succes. Newey heeft tot en met dit jaar veertien kampioenschapsauto’s ontworpen. In die jaren tekende hij auto’s voor March/Leyton House, Williams, McLaren en Red Bull. Er mist nog één grote naam op het CV van Adrian Newey – en dat is Ferrari.

De succesvolle F1-ontwerper heeft wel al twee keer geflirt met de Scuderia. Hij vertelt erover bij de F1-podcast Beyond the Grid. Ferrari benaderde Newey voor het eerst eind jaren tachtig toen de ontwerper in de VS werkte in de Indycar. In 1993 werd het echt concreet, toen sprak Newey met de nieuwe teambaas Jean Todt die overwoog om Schumacher naar Maranello te halen.

Waarom ging Adrian Newey niet naar Ferrari?

Uiteindelijk was het zijn tweede huwelijk dat ervoor zorgden dat Newey bij Williams bleef: ‘De belangrijkste reden dat ik het toen niet deed, is omdat mijn eerste huwelijk stuk liep omdat ik in Amerika woonde en mijn vrouw in Engeland. Dat werkte niet.’ In 1993 werkte Newey voor Williams in het Britse Grove. Hij wilde niet nog eens dezelfde fout maken door naar Italië te verhuizen.

21 jaar later zaten Ferrari en Adrian Newey weer met elkaar aan tafel. Dit keer kwam het initiatief van de ontwerper: ‘Mijn gesprekken met Ferrari in 2014 waren puur uit frustratie. Ik wilde niet weg [bij Red Bull], maar we zaten in een positie waarin Renault geen competitieve motor had geproduceerd. Dat gebeurt in het eerste jaar, oké, nieuwe regels. We maken allemaal fouten.’

Lees ook: Bernie Ecclestone twijfelt er niet over: ‘Max Verstappen is de beste coureur ooit’

Hierna zijn Newey, Horner en Marko op toenmalig Renault-baas Carlos Ghosn gestapt om wat geld los te praten voor een betere motor. ‘Ghosn’s antwoord was: ”Nou, ik heb geen interesse in F1. Ik doe het alleen omdat mijn marketingmensen zeggen dat ik het moet doen.” Dat was zo deprimerend.’ Maar van een deal tussen Ferrari en Adrian Newey kwam het niet.

Newey bekent spijt te hebben

In de jaren tussen 2014 en nu had Ferrari telkens een vrij goede motor om mee te komen met Mercedes. Misschien had ontwerp van Newey de dominantie van Mercedes kunnen doorbreken met een kampioenschap voor Vettel of Räikkönen. Newey had het zelf graag zien gebeuren, geeft hij toe. Hoe hard de F1-wereld er dan uitgezien? Was Verstappen dan wel een keer wereldkampioen geworden? Of reed hij dan nu voor Ferrari?

Adrian Newey Max Verstappen Fernando ALonso Lewis Hamilton

Newey naast coureurs waar hij graag mee had samengewerkt | Foto: © Red Bull Content Pool

Newey wordt gevraagd of hij spijt heeft: ‘Emotioneel, denk ik, tot op zekere hoogte, ja.’ Daarnaast geeft de ontwerper aan dat hij het ‘fantastisch’ had gevonden om samen te werken met Fernando Alonso en Lewis Hamilton. ‘Maar het is er nooit van gekomen. Het zijn soms gewoon omstandigheden, zo is het nu eenmaal.’

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)