Als we kijken naar de beste coureurs ter wereld komen we vaak uit bij Senna, Schumacher en tegenwoordig ook Lewis Hamilton. Een naam die zeker ook in dat rijtje thuishoort, maar daar vaak niet te vinden is, is Juan Manuel Fangio. Zijn bijnaam geeft al aan hoe fenomenaal deze man was in wat hij deed: El Maestro. Netflix besloot om de Argentijn te eren met een documentaire over zijn leven achter het stuur. Aankomende vrijdag (20 maart) zie je de documentaire over Fangio al op Netflix.

Begin jaren vijftig staan we aan de geboorte van de Formule 1. Fangio racet in het eerste officiële seizoen F1 met de Alfa Romeo 158/50 en eindigt daarmee als tweede achter zijn teamgenoot Giuseppe Farina. Fangio is dan 39 jaar oud, wat ook in die tijd al vrij oud is voor een coureur. Dat iemand dat vindt, zal Fangio een worst zijn, want in 1951 pakt hij zijn eerste wereldkampioenschap met een Alfa Romeo 159. Een jaar later rijdt hij voor Maserati, maar is zijn seizoen snel voorbij na een harde crash in Italië.

De comeback van El Maestro

In 1953 is hij terug en met de Maserati A6GCM wordt hij tweede achter Alberto Ascari. Het jaar erna begint de dominantie van Fangio. In ’54 wint hij met een geleende Maserati de eerste en derde race. Daarna stapt hij in zijn Mercedes om nog eens vier van de negen races op zijn naam te schrijven. Het jaar erop wint hij met Mercedes, waarna hij overstapt naar Ferrari om daar ook een kampioenschap mee te halen en vervolgens terug naar Maserati te gaan. Ook daarmee wint hij het kampioenschap, wat zijn totaal op vijf kampioenschappen brengt.

In de nieuwe documentaire zien we hoe gevaarlijk het er in de begindagen van de Formule 1 aan toe gaat. Om nog maar eens te benadrukken hoe speciaal de verrichtingen van Fangio waren.

Fangio: De man die de machines heeft getemd

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie