Het zal je niet zijn ontgaan dat de Formule 1 de pitspoezen verbannen heeft naar de vuilstort. De nieuwe eigenaren van de sport, Liberty Media Corporation, hebben besloten dat vrouwen die de wedstrijden opfleuren ‘niet passen bij de waarden van het merk’. De vrouwen zullen worden vervangen door zogeheten Grid Kids. Dit zijn jonge coureurs uit het karten en de junior-racecategorieën.

Het zal je al evenmin zijn ontgaan dat dat nieuws met nogal gemengde gevoelens is ontvangen. Sommige mensen prezen de verandering als een welkome verschuiving naar de moraal van de 21e eeuw. Anderen beweerden dat het een aanval is op het recht van de vrouw om naast een racewagen te staan terwijl ze een stok vasthoudt met een nummer erop.

Ik sta er heel simpel in. Pitspoezen vind ik geen belediging voor mijn normen en waarden. Ik denk alleen wel dat ze de sport meer kwaad dan goed doen. De positieve aspecten zijn helder. Mensen vinden het leuk om naar ze te kijken, ze voegen een vleugje glamour toe aan de races. In het geval van de F1, ze dragen leuke kleding. Het is bovendien positief dat vrouwen het recht hebben om ervoor te kiezen als pitspoes door het leven te gaan en dat recht uit te oefenen in een veilige werkomgeving.

Maar het verschijnsel pitspoes heeft een aantal negatieve connotaties. De meest voor de hand liggende is het feit dat pitspoezen geen sportief doel ­dienen. Ze zijn niet meer dan ornamenten, verfraaiingen.

Waarom de pitspoezen werden toegevoegd aan de sport

Pitspoezen werden ooit geïntroduceerd omdat de eigenaren van de F1 het evenement van meer glamour wilden voorzien. Ze onderschreven het idee dat seks verkoopt. Wat was er beter dan de F1 te verkopen door sexy ­vrouwen te betalen om in sexy outfits meer sexappeal aan de sport toe te ­voegen? De taakomschrijving was destijds even eenvoudig als vandaag de dag. Zorg dat je haar leuk zit, lach naar de camera, houd een nummer vast, zwijg, en klap voor de coureurs aan het eind van de race.

De F1 is inmiddels omgeven door de glamour die de sport ooit zo graag wilde hebben. Er valt iets voor te zeggen dat de F1 vrouwen die op hun uiterlijk worden beoordeeld aan het werk hielp. Maar je zou je ­kunnen afvragen of hierdoor de mogelijkheden van vrouwen om op ­andere gebieden in de autosport uit te blinken tegelijkertijd niet werden beperkt.

Het is wel duidelijk dat mannen bovenaan de ladder in de F1 staan. Er zijn een paar uitzonderingen. Claire Williams is de adjunct-teamchef bij Williams. Ruth Buscombe is de topstrateeg van Sauber. Margarita Torres Díez is gespecialiseerd motorentechneut in de pit van Mercedes-AMG. Maar de mannen domi­neren; zij zijn de coureurs, de monteurs en de teambazen. Zij zijn de drijvende krachten achter de sport.

Dat geeft een verkeerde boodschap af aan jonge kinderen. Ben je een jochie, dan kan alles, maar ben je een meisje, dan is het je lot om op hoge hakken te staan glimlachen terwijl mensen zich vergapen aan je lichaam.

Als vader vind ik dat moeilijk. Ik wil dat mijn kinderen allemaal dezelfde kansen krijgen in het leven. Ik wil niet dat een gebrek aan zichtbare rolmodellen in de F1 mijn dochters doet denken dat ze minder kansen hebben om een ­bepaalde positie te bereiken.

Waarom Rory Reid achter de keuze staat

Als we met het hele gezin rond de tv zitten om naar de Formule 1 te ­kijken, dan is het logisch dat mijn zoontje denkt – omdat hij jongemannen ziet winnen – dat hij hetzelfde kan bereiken. Als mijn dochtertjes zien dat jongedames zich als niet meer dan sexy pionnen opstellen – zelfs al hebben ze daar zelf voor gekozen, en hoe leuk ze het ook vinden – dan wordt er een duidelijke boodschap afgegeven. Vrouwen hebben minder opties dan mannen, en de opties die ze hebben, zijn van minder waarde voor de sport.

Ik sta dus achter de beslissing van Liberty Media. Pitspoezen hadden in de loop der jaren een belangrijker, meer relevante rol in de F1 moeten gaan ­spelen. Of ze hadden mettertijd plaats moeten maken voor iets dat iets bijdraagt aan de sport. Zodat alle kinderen het idee krijgen dat ook zij kunnen behoren tot de volgende generatie sterren aan de start.

De zogeheten Grid Kids zijn wellicht een stap vooruit. Of niet. Maar als het verlies van de pitspoezen het begin is van een beweging waardoor ­werken in de F1 toegankelijker wordt voor alle fans, ongeacht geslacht, uit alle rangen en standen in de maatschappij, en op alle niveaus in de sport, dan ben ik daar helemaal voor.

Reacties

  • renaat mattheus heeft op 29 april 2018 geschreven:

    Alsof vrouwen met het verdwijnen van de pitspoezen nu plots ‘meer kansen gaan krijgen in het leven’.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear