Een van de argumenten die automerken gebruiken om de miljoenen te rechtvaardigen die ze in autosport pompen, is de ontwikkeling en promotie van nieuwe techniek. Toen dieselmotoren nog het antwoord op alle problemen moesten zijn, raceten Audi en Peugeot met diesels op Le Mans. Daarna stapte de hoogste klasse daar over op hybridetechniek. Nu de autowereld beweegt naar elektrisch, zie je ook een leegloop bij verschillende raceklassen. Volkswagen Motorsport is zelfs helemaal opgeheven bij gebrek aan raakvlak.

Porsche in de F1 voor duurzaamheid

Zoals je misschien hebt meegekregen, is Porsche momenteel aan het experimenteren met synthetische brandstof – ook wel efuels genoemd. Benzineauto’s kunnen zonder aanpassingen op deze peut rijden en de CO2-uitstoot is van productie tot en met gebruik aanzienlijk lager. Dat maakt het heel interessant voor Porsche om terug de F1 in te gaan zodra de nieuwe motoren in 2025 geïntroduceerd worden.

Over het nieuwe motorreglement vertelt Porsche Motorsport vice-president Fritz Enzinger tegen BBC Sport: ‘Het zou van groot belang zijn als duurzaamheid – bijvoorbeeld de implementatie van efuels – een rol speelt. Als deze aspecten bevestigd worden, dan zullen we ze in detail evalueren met de Volkswagen Groep en over verdere stappen discussiëren.’ Als F1 een testplatform kan zijn voor Porsche, dan hebben ze daar dus wel oor naar.

Porsche praat al met de organisatie

Hooggeplaatste figuren binnen de F1 vertellen aan de BBC dat Porsche al in gesprek is met de F1 over de nieuwe motoren. Enzinger zegt: ‘Porsche en Volkswagen AG observeren de constante veranderingen in reglementen in alle relevante raceklassen ter wereld. Dit is ook het geval met de komst van de nieuwe motoren en aandrijflijn voor de F1 in 2025.’

Raceteam of motorleverancier?

Welke invulling Porsche in de F1 zou krijgen, is niet bekend. Volgens andere bronnen kan het ook nog zijn dat Audi in de F1 mag duiken. Zij houden zich ook al enige tijd bezig met efuels. Porsche of Audi zou als team aan de F1 kunnen deelnemen, maar ze zouden ook als motorleverancier kunnen optreden. Volkswagen bevestigde eerder al kennismakingsgesprekken gehad te hebben met Red Bull, McLaren en Williams over een rol als motorleverancier.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)