Na een roerige kwalificatie is de volgorde van het startveld van de GP van Saoedi-Arabië 2023 behoorlijk interessant. Door een gebroken aandrijfas kon Max Verstappen Q2 niet afmaken en start hij vandaag als vijftiende. Teamgenoot Sergio Pérez vertrekt vanaf pole, naast Fernando Alonso en gevolgd door George Russell en Carlos Sainz.

Bij de start pakt Alonso meteen de leiding af van Pérez. De Mexicaan volgt hem echter op de voet – met zijn tweeën lopen de Aston Martin en Red Bull gestaag weg bij hun achtervolgers. Lance Stroll laat een prachtige inhaalactie zien, buitenom bij Carlos Sainz. Oscar Piastri verliest wat onderdelen, maar verder is iedereen goed weg. Dit jaar geen herstarts tijdens de GP van Saoedi-Arabië.

Leclerc en Verstappen stomen naar voren

Alonso krijgt meteen een penalty aan zijn broek: vijf seconden, vanwege een incorrecte startpositie. Die zal hij straks bij een pitstop moeten innen. In ronde 4 zien we Pérez Alonso met rokende banden eruit remmen en voorbijsteken. Charles Leclerc, die zich als tweede kwalificeerde maar een gridstraf van tien plaatsen te verwerken kreeg, gaat ook lekker. Hij rijdt als enige op soft-banden en maakt plaatsen goed alsof het niets is.

Max Verstappen is aan een even sterke opmars bezig: in ronde tien ligt de Nederlander al negende. Hij rijdt op medium-banden achter Lewis Hamilton op hards. Die klaagt dat de grip van zijn banden waardeloos is, en twee rondjes later steekt Verstappen de zevenvoudig wereldkampioen met DRS voorbij. Ondertussen heeft Pérez een gat geslagen van meer dan drie seconden met Alonso. Hij heeft de snelste raceronde in handen en lijkt zich comfortabel te voelen aan de kop van het veld.

Exit Stroll, safetycar

We zijn een half uur bezig wanneer Lance Stroll wordt geïnstrueerd om zijn auto onmiddellijk stil te zetten. De Aston Martin blijft in bocht 13 staan en er volgt een safetycar-situatie, ook al verdwijnt de auto vrij snel en gemakkelijk achter de muur. Beide Red Bulls duiken naar binnen voor hun pitstops, terwijl veel anderen dat net vóór de safetycar al hadden gedaan. Heel gunstig voor Max Verstappen: met verse banden rijdt hij op plek vier wanneer de safetycar de baan weer verlaat.

Pérez is extreem goed weg en slaat een gat van meerdere seconden met Alonso op plek twee. Iedereen rijdt op harde banden, behalve Hamilton, die mediums heeft en de betere grip meteen gebruikt om Sainz fraai in te halen voor de vijfde plek. Verstappen steekt even later George Russell voorbij, en niet veel later ook Alonso. Met de helft van de race verreden heeft de Nederlander zich van plek vijftien omhooggewerkt naar plek twee. Hij ligt dan ruim vijf seconden achter op zijn teamgenoot en neemt meteen de snelste ronde van hem over.

Problemen voor Verstappen?

Twee Red Bulls, een Aston, twee Mercedessen, twee Ferrari’s, twee Alpines en de AlphaTauri van Yuki Tsunoda vormen de top tien. Daarachter klaagt Alex Albon over een remprobleem in zijn Williams, maar rijdt vervolgens de pitstraat voorbij om nog een rondje op laag tempo door te rollen. Hij valt uiteindelijk uit. Teamgenoot Logan Sargeant is aan het stoeien met de Haas van Nico Hülkenberg. Iets daarachter, op plek vijftien, rijdt Nyck de Vries zijn rondjes vóór de twee McLarens van Norris en Piastri.

De twee Red Bulls lopen zowat een seconde per rondje uit op de rest van het veld, maar de afstand tussen de twee blijft lange tijd nagenoeg gelijk. Met nog twaalf rondjes te gaan meldt Verstappen op de teamradio dat zijn aandrijfas – het onderdeel dat hem de kwalificatie kostte – ‘ruw’ aanvoelt en bij hoge snelheid een raar geluid maakt. Red Bull zegt dat alles er goed uitziet, maar Verstappen houdt vol dat er iets mis is.

Gesteggel over de teamradio

Vlak daarna klaagt Pérez dat zijn rempedaal wat lang aanvoelt. Hij krijgt te horen dat er niets aan de hand is, ‘alleen wat slijtage’. De Red Bulls gaan er niet langzamer om rijden: met Alonso op 15 seconden afstand blijven ze het veld domineren. Met nog acht ronden te gaan haalt Nyck de Vries de Williams van Sargeant keurig in voor de veertiende plek. De rest van het veld blijft ronde na ronde in positie, hoewel de McLarens het ook met elkaar aan de stok hebben en Magnussen het puntje van de tiende plek van Tsunoda probeert af te pakken. Dat lukt hem op spectaculaire wijze.

Pérez wordt verteld om een paar tienden per ronde langzamer te rijden, maar is het daar niet mee eens. Hij blijft dezelfde rondetijden neerzetten als Verstappen. Wanneer hij over de radio zegt dat ze [het team] ‘dit niet kunnen gebruiken’, krijgt hij het verlossende woord: ‘Free to push.’ Hij heeft ook de snelste ronde in handen. Wanneer Verstappen vraagt wat die tijd is en te horen krijgt dat dat ‘voor nu niet uitmaakt’, antwoordt hij: ‘Maar mij wel.’

Verstappen behoudt de leiding in het kampioenschap

De winst van de GP van Saoedi-Arabië is voor Sergio Pérez. Verstappen volgt op plek twee en pakt op het laatste moment nog de snelste ronde terug, waardoor Pérez nét niet het kampioenschap aanvoert. Fernando Alonso verzegelt de derde plek – de tweevoudig wereldkampioen behaalt daarmee zijn honderdste podium in de Formule 1. Althans, zo lijkt het…

Update 19:45

Na de podiumceremonie ontvangt Fernando Alonso een tijdstraf van tien seconden, omdat hij zijn eerste straf van vijf seconden incorrect uitzat. Niemand van het team mag gedurende die vijf seconden de auto aanraken, en dit blijkt wel te zijn gebeurd. Als gevolg hiervan belandt Alonso achter George Russell op plek vier.

Update 00:00

De stewards beslissen uiteindelijk dat de straf voor Alonso onterecht is. Aston Martin levert genoeg bewijs aan dat de straf van tien seconden na de pitstop niet gegeven had mogen worden. Hier gaat de wedstrijdleiding in mee. Alonso krijgt dus zijn derde plaats terug.

De uitslag van de GP van Saoedi-Arabië 2023

 1. Sergio Pérez
 2. Max Verstappen
 3. Fernando Alonso
 4. George Russell
 5. Lewis Hamilton
 6. Carlos Sainz
 7. Charles Leclerc
 8. Esteban Ocon
 9. Pierre Gasly
 10. Kevin Magnussen
 11. Yuki Tsunoda
 12. Nico Hülkenberg
 13. Zhou Guanyu
 14. Nyck de Vries
 15. Oscar Piastri
 16. Logan Sargeant
 17. Lando Norris
 18. Valtteri Bottas
 19. Alexander Albon
 20. Lance Stroll

Reacties

 • guido heeft op 20 maart 2023 geschreven:

  max is een idoot

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)