Het is bizar hoeveel handelingen een F1-coureur moet uitvoeren tijdens een race. Checken van de bandentemperatuur, bijstellen van de rembalans, het team op de hoogte houden van je gevoel bij de banden en ga zo maar door. En dan ook nog eens sturen, gas geven en tussendoor een slokje drinken. Daarover gesproken: Wat drinkt Max Verstappen eigenlijk tijdens een F1-race?

Volgens F1-techexpert Sam Collins vertelt wat Max Verstappen drinkt tijdens een F1-race: ‘We weten dat Max Verstappen graag kokoswater in zijn drinkfles heeft.’ Collins zag tijdens een GP dat de monteurs van Verstappen zijn drinkfles bijvulde met het speciale kokoswater. Waarom deze specifieke vloeistof? De hoofdreden zal waarschijnlijk niet zijn ‘omdat ie het lekker vindt’.

Een onderzoek van het Central Food Technological Research Institute noemt kokoswater ‘de wonderdrank van de natuur’. Er stoffen als mineralen, suikers, eiwitten, vetten en vitaminen in kokoswater. Stoffen die je tijdens topsport goed kunt gebruiken. Een ander onderzoek noemt kokoswater een goede sportdrank, omdat het gemakkelijk lichaamsvloeistoffen bijvult. Als Verstappen dus veel zweet, zorgt het kokoswater ervoor dat hij niet uitgedroogd. Na de race drinkt Max Verstappen het liefste champagne uit een grote fles met nummer 1 erop, vermoeden we.

Thee tijdens een F1-race

Volgens Collins zit het drinksysteem van de RB19 ter hoogte van de voeten van Max. Will Buxton vertelt dat de behuizing van het drinksysteem ook op andere plaatsen kan zitten: ‘Vroeger zaten de flessen, en sommige coureurs hebben dat nu nog steeds, een stuk verder naar achteren in de auto. Een aantal van hen heeft hem zelfs achter de stoel in de cabine, vlak voor de motor.’ Zo ook Damon Hill in zijn tijd.

Van die plek maakte Hill handig gebruik. ‘Damon Hill vulde toen die van hem met thee, omdat het [de vloeistof in de fles] zo heet werd, dan had hij aan het einde van de GP een lekker kopje thee. Al het andere, een fruitdrankje of een sportdrank, smaakte niet zo lekker als het heet was, maar thee deed zijn werk’, zegt Buxton.

Geen drinken tijdens de race

In de vroegere jaren van de F1 zat er helemaal geen drinksysteem in de auto. Gewoon tijdens een pitstop zetten de coureurs gewoon een flesje cola aan de mond en staken iets op van de sponsor. Voor meer verkoeling ging een van de monteurs vlak langs de kerbstone staan met een emmer. Wanneer de coureur voorbij kwam, gooide de monteur het water over de racer heen.

Zelfs in 2022 waren er F1-auto’s zonder drinksysteem

Ook vorig jaar hadden verschillende F1-auto’s geen drinksysteem aan boord. Dat kwam doordat de auto’s te zwaar waren. Alle mogelijkheden om gewicht te besparen, werden gebruikt. Daardoor werden de warmere GP’s, zoals die in Frankrijk, nog een tandje zwaarder.

Er zijn ook coureurs die überhaupt niet drinken tijdens de race. Lewis Hamilton heeft bijvoorbeeld al een aantal keer aangegeven dat hij niet drinkt tijdens een race. Ook Lando Norris drinkt niet tijdens het rijden, omdat hij het tijdens het rijden niet binnen kan houden: ‘Het komt gewoon weer terug omhoog.’

Ook ex-F1-coureur Marcus Ericsson zag af van het drinken. Hij zei in 2018: ‘Ik heb al twee jaar geen drinksysteem in mijn auto geïnstalleerd. Het bespaart ongeveer 1,5 kilo dus we hebben gekozen om het niet te gebruiken vanwege het gewicht.’

Reacties

  • Markv heeft op 13 maart 2023 geschreven:

    Klopt.iets van zeer recent heeft Viaplay dit gevraagd tijdens een interview en gaf Max aan dat er enkel gewoon water in de fles zat.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear