Gisteren wist Leclerc met hulp van zijn teamgenoot pole position te pakken voor de GP van Frankrijk. Verstappen start vandaag naast hem op de voorste startrij. Daarachter vertrekken Pérez en Hamilton vanaf rij twee. Carlos Sainz is door gridstraffen terugverwezen naar P19. De meeste coureurs starten de race op de medium banden.

Rustige start

Als de rode lichten uit gaan zijn Verstappen en Leclerc even goed weg. Hamilton weet gelijk Pérez te passeren voor de derde plek en Alonso werkt zich op naar P5. In de middenmoot spint Tsunoda door een touché met Ocon, maar dat heeft verder geen safety car tot gevolg.

In de eerste ronden van de race blijft Verstappen binnen een seconde achter Leclerc zitten om de druk op te voeren. Het blijkt echter lastig te zijn om in te halen op Circuit Paul Ricard en de Ferrari-coureur maakt dan nog geen fouten. Daarom lukt het Verstappen nog niet om de leiding over te nemen.

Leclerc gaat in de fout

Verstappen komt in ronde zestien naar binnen om naar de harde banden te wisselen. Leclerc rijdt daarna ook op de limiet om voor Max te blijven na zijn pitstop. Maar daarbij maakt hij een fout waardoor hij spint en crasht. Hij moet uitstappen en verliest heel kostbare punten in het kampioenschap. Een safety car volgt.

Als de race weer verder gaat rijdt Verstappen eerste, Hamilton tweede en Pérez derde. Carlos Sainz heeft zich dan al opgewerkt naar de vijfde plek. Maar om de race voor Ferrari nog erger te maken, krijgt Sainz een straf van vijf seconden voor een unsafe release tijdens de pitstop.

Bijzondere strategie van Ferrari

In de ronden erna kan Verstappen wegrijden bij Hamilton. Ondertussen werkt Sainz zich een weg naar voren en hij weet zelfs Pérez in te halen voor de derde plek. Maar dan haalt Ferrari hem vlak daarna naar binnen voor nieuwe banden, waardoor hij terugvalt naar de negende plek. Uiteindelijk is P5 het hoogst haalbare resultaat voor hem.

Aan het eind van de race komt er nog een virtual safety car omdat Zhou zijn Alfa Romeo langs de kant moet zetten. Als die afloopt, zit Pérez te slapen waardoor hij een plek verliest aan Russell. Hij probeert nog tevergeefs terug te vechten.

Verstappen wint uiteindelijk comfortabel de GP van Frankrijk na de uitvalbeurt van Leclerc. Hamilton pakt een tweede plek in zijn 300e race en George Russell zorgt voor een dubbel podium voor Mercedes. Pérez wordt vierde en Sainz vijfde met als troost een extra puntje voor de snelste raceronde.

Uitslag van de GP van Frankrijk 2022

1 Max Verstappen
2 Lewis Hamilton
3 George Russell
4 Sergio Perez
5 Carlos Sainz
6 Fernando Alonso
7 Lando Norris
8 Esteban Ocon
9 Daniel Ricciardo
10 Lance Stroll
11 Sebastian Vettel
12 Pierre Gasly
13 Alexander Albon
14 Valtteri Bottas
15 Mick Schumacher
16 Guanyu Zhou
17 Nicholas Latifi
18 Kevin Magnussen
19 Charles Leclerc
20 Yuki Tsunoda

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)