De Dakar. Niemand die voor het eerst deelneemt, zal ’m winnen. Zelfs Audi niet. De hoogst geëindigde Audi RS Q e-tron werd negende in het algemeen klassement. En Audi zag dat als een triomf – omdat de Dakar het meest meedogenloze autosportevenement op deze planeet is.

Het terrein trekt auto’s uit elkaar. Het maakt niet uit hoeveel simulaties en ontwikkeling je doet of hoe sterk de auto is die je bouwt, de race zal je plannen op allerlei nieuwe en interessante manieren verpulveren. En Audi verscheen aan de start met een auto die z’n technologie uit circuitracen haalde en in slechts achttien maanden werd ontwikkeld.

De Audi RS Q e-tron gebruikte delen uit andere disciplines

Velen gaven ’m geen kans naast de machtige turbo-V6’en die met hun brandstoftanks van zwembadformaat eindeloos veel etappes aaneen konden rijgen. De Audi RS Q e-tron wordt aangedreven door elektriciteit, met op elke as een motor uit de Formule E. Hij heeft in potentie 680 pk, maar de regels zeggen dat ie begrensd moet zijn op zo’n 400 pk. De motoren worden gevoed door een 50-kWh accu, en inderdaad: dat is bij veel etappes lang niet genoeg om ook maar een kwart van de afstand te kunnen rijden.

Maar wat als je zo’n Audi RS Q e-tron ook voorziet van een van de meest efficiënte benzinemotoren ooit gemaakt? En die alleen maar laat draaien op het meest efficiënte punt in z’n toerengebied? En ’m alleen maar gebruikt om de accu op te laden? Jazeker, er is een 2,0-liter DTM-turbomotor aan boord als range-extender – een opzet die ongeveer de helft minder brandstof verbruikt dan zijn rivalen.

Hij mag dan niet hebben gewonnen, de innovatieve RS Q e-tron is mooi wel onze e-racer van het jaar. We kijken al uit naar 2023. Bekijk hier alle winnaars van TopGears Electric Awards.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear