De Audi Skysphere is geen vooruitblik op een toekomstig productiemodel. Het geeft ook geen voorbeeld van hete nieuwe innovatieve technologieën. Maar wat het aan praktisch nut mist, maakt het goed met coolheid. Deze cabriolet van Audi kan zijn wielbasis groter en kleiner maken met een druk op de knop. De video hiervan zie je onderaan de pagina.

De Audi Skysphere was al even bekend, maar tot nu toe had het grote publiek de auto niet in het echt gezien – laat staan zijn party trick. Het merk nam de auto vorige week mee naar Pebble Beach. De Audi is een ode aan de auto’s die oprichter August Horch bouwde in de jaren twintig en dertig: groot, comfortabel en met lange motorkappen.

De Audi Skysphere wordt langer voor meer comfort

Het paradepaardje van de Audi Skysphere is het vermogen om met een druk op de knop de lengte van de wielbasis fysiek met 250 millimeter te veranderen. In de Sport-modus is hij 4,94 meter lang, maar in Grand Touring is hij extra blij om je te zien en groeit ie naar 5,19 meter. Het stuur en de pedalen worden dan ingetrokken.

‘We dachten dat grote GT’s altijd een soort vreemde eenden waren’, vertelde Gael Buzyn, directeur bij Audi’s Malibu Design Studio aan TopGear. ‘Ze probeerden twee dingen te combineren die bijna tegengesteld zijn. Dus hoe zouden we een auto kunnen bouwen die beide rijervaringen die een GT definiëren biedt, in één voertuig?’

Bij een benzineauto kon het niet

‘Dat is waar we dachten om de auto daadwerkelijk van geometrie te laten veranderen. Een lange wielbasis geeft je comfort, en een korte wielbasis geeft je wendbaarheid. Het was voor het eerst mogelijk omdat je geen transmissies, aandrijfassen enzovoorts hebt. Je hebt al die mechanische delen niet meer.’

Om de boel technisch simpel te houden, heeft de Skysphere één elektromotor tussen de achterwielen. Die is goed voor 630 pk. Niet dat dat veel uitmaakt, want deze auto gaat nooit in productie. Check hieronder hoe de Audi zijn wielbasis verlengt.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)