Verkeersbord J30, heet ie officieel, maar jij mag het ook gewoon ‘het waarschuwingsbord voor laagvliegende vliegtuigen’ noemen. Je hebt de driehoekige borden met een vliegtuigje erin misschien in de buurt van Schiphol weleens gespot, maar nooit helemaal begrepen wat je er nou mee moet. Moet je ze voorrang geven als ze van rechts komen? Of mag je je hand niet uit het dakraam steken?

In Nederland betekent het vooral dat je moet opletten en dat je vooral niet moet schrikken van de vliegtuigen, maar op het Griekse Skiathos moet je écht oppassen. Daar komen vliegtuigen extreem laag over het strand en de openbare weg aangevlogen. Ze noemen het ook wel ‘het tweede Sint Maarten’, aangezien Princess Juliana Airport bekendstaat om een soortgelijk gesitueerde start- en landingsbaan. Hieronder zie je hoe een Airbus A321neo van Wizzair extreem laag komt aanvliegen op Skiathos.

Vliegtuigen komen daar vaker extreem laag over

De uploader van de video noemt het een nieuw record voor ‘de laagste landing’. In principe is elke landing 0 centimeter van de grond, maar we snappen wat ie bedoelt. We hadden het erg spannend gevonden om daar met een hoge camper te staan. Het feit dat er geen hoog hek staat, maar laag prikkeldraad, zegt al genoeg over hoe laag de vliegtuigen overkomen.

Op andere video’s is te zien hoe vliegtuigen ook vanaf de baan opstijgen. Dan wil je er ook niet staan met je auto, aangezien de straalmotoren flink wat puin jouw kant op blazen. Pas sowieso op als je er als toerist gaat staan – net als op Sint Maarten is het ook hier niet uitgesloten dat toeschouwers omver worden geblazen of zelfs in de zee belanden.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear