De volgende keer als je in de ochtend de ruiten van je auto moet krabben, bedenk dan dat het altijd erger kan. Hieronder zie je wat de inwoners van Jakoetië in Siberië moeten doen als ze de auto een avondje buiten laten staan bij minus 50 graden Celsius. Krabben hoeven ze dan weer niet in de onderstaande video.

Om de auto te starten, pakken ze de onderkant van de auto in met een zeil. Deze bedekken ze met sneeuw om hem luchtdichter te maken. Dan zetten ze een straalkacheltje onder het zeil om het buikje goed te verwarmen. In landen als Zweden zie je dat auto’s om deze reden vaak ingebouwde motorverwarming hebben – deze auto’s hang je in de avond aan het stroom.

Het doel is om de olie in de motor warm genoeg te stoken. Als de olie niet vloeibaar (genoeg) is, smeert het niet. Als de olie weer vloeibaar is op de peilstok, dan kan de auto met een verse accu gestart worden. Verstandiger is om de auto in een verwarmde garage te zetten. Ook zijn er inwoners van Jakoetië die de auto in de winter gewoon niet gebruiken.

Reacties

  • Jeroen heeft op 10 februari 2023 geschreven:

    De methode die ik vaak gezien heb; koelvloeistof aftappen in een grote pan op een vuurtje onder de auto ( kuiltje) als de koelvloeistof heet is en het blok door het vuurtje terug vullen en starten maar…

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear