Heb je eindelijk je partner zover om wat geld te investeren in een nieuw MX-5-zondagsautootje voor jullie twee, maar waar jij uiteindelijk vooral alleen in zal vertoeven in plaats van samen? Dan moet je je geliefde nog even overhalen om de versie met 184 pk aan te schaffen. Tip van ons: zeg dat er maar één uitvoering is. Nog een tip van ons: bestel er snel een, want de sterkste Mazda MX-5 verdwijnt heel binnenkort.

De huidige generatie van de MX-5, onder liefhebbers bekend als de ND-generatie, heeft twee motoriseringen in Nederland. De instapversie heeft een 1,5-liter benzinemotor met 132 pk. Da’s al leuk, maar voor het echte werk wil je de Skyactiv G 184-motor hebben. Dit is een 2,0-liter viercilinder die 184 pk en 200 Nm produceert. Die laatste motor dreigt nu te sterven.

Waarom de sterkste Mazda MX-5 verdwijnt

Op 1 september 2023 besloot de EU om een nieuwe uitstootnorm in te voeren. De Euro 6e-norm schrijft voor dat er naast de fabrieksmetingen ook onderzoek gedaan moet worden naar de uitstoot van auto’s in de echte wereld. Die laatste test (genaamd Conformity Factor) wordt een tandje strenger. Op CO2 niveau haalt de Mazda-motor het wel, maar qua uitstoot van stikstof gaat de Skyactiv-krachtbron volgens Auto, Motor und Sport boven de limiet.

Autofabrikanten hadden na de invoering van de regel één jaar de tijd om zich aan te passen aan de maatregelen. ‘De registratie van Euro 6d-voertuigen is dan niet langer mogelijk, behalve voor auto’s aan het einde van een serie’, schrijft het ICCT (International Council on Clean Transportation). Tenzij de MX-5 dus helemaal stopt – wat we niet zien gebeuren, want dan hadden we allang een afscheidsmodel gezien, toch? – mag de huidige 2,0-liter viercilinder na 1 september 2024 niet meer verkocht worden in de EU.

Wat kost de Mazda MX-5 in Nederland?

De Mazda MX-5 met de sterkste motor die verdwijnt, ligt in drie verschillende uitvoeringen. De goedkoopste is de Exclusive-Line. Deze kost minimaal 52.440 euro. Een trapje hoger vind je de Kazari (de grijze auto op de foto’s hierboven) die tenminste 53.540 euro kost. De duurste is de rode MX-5 in de galerij en heet de Homura. Je betaalt minimaal 56.440 euro. De laagste prijs van de MX-5 met de andere motor bedraagt op z’n minst 43.290 euro.

Reacties

  • Matthijs heeft op 28 juni 2024 geschreven:

    Toch is de MX-5 primair ontworpen met de 1.5 motor. De 2.0 was voor U.S. e aanvankelijk niet voor de MX-5 aangepast, 156pk. Omdat het zo’n succes was, was er budget om de 2.0 aan te passen,met o.a. een lichter vliegwiel wat hem nog levendiger maakte. De oranje 40 years anniversarry met een 2.0 is wel echt een collectors item.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)