Snelle elektrische auto’s waren er ruim tien jaar geleden al, maar snelle EV’s die ook nog eens leuk moeten zijn om in te rijden, die zijn nu pas echt in opkomst. De Porsche Taycan gaf het startschot en sindsdien worden ze steeds bereikbaarder. Denk aan de spannende Hyundai Ioniq 5 N, soort van leuke Cupra Born VZ of de teleurstellende MG 4 XPower. Daar komt nu de BYD Seal 06 GT bij. Dat is een elektrische auto die zowel praktisch als leuk moet zijn.

Bij het horen van de naam BYD Seal 06 GT denk je onvrijwillig aan de BYD Seal, maar dat is niet helemaal dezelfde auto. Wel staat de 06 GT op hetzelfde platform. De 06 GT is een C-segment hatchback die je qua formaat het beste kunt vergelijken met de Volkswagen ID.3. Met deze auto wil de Chinese autofabrikant jonge kopers aan zich binden.

Net zoveel vermogen als de Mercedes-AMG A 45 S

De BYD Seal komt er met twee aandrijflijnen. Carscoops heeft via het Chinese Ministerie van Transport vernomen dat de eenvoudige versie een motor op de achteras heeft met 160 kW, dus omgerekend 218 pk. Er is ook een versie met een motor op de vooras erbij, die heeft in totaal 421 pk. Handig als je een Mercedes-AMG A 45 S 4Matic+ hebt en een elektrische auto zoekt met exact evenveel vermogen.

BYD Seal 06 GT groen (2024) achter

Prestatiecijfers worden nog niet gegeven. Echter, gezien het feit dat je vierwielaandrijving hebt met meer dan vierhonderd paarden die direct klaar staan om te trappelen, zal het wel goed zitten qua sprintcapaciteiten. Zeker omdat het vermogen direct aanspreekbaar is en de auto met een aan zekerheid grenzende vorm van waarschijnlijkheid één versnelling heeft. Onze inschatting: minder dan vier seconden.

Wordt dit een echte hete hatchback?

We hopen wel dat BYD de moeite heeft genomen of gaat nemen om er ook een leuk rijdende auto van te maken. De MG4 XPower is bijvoorbeeld hilarisch in een rechte lijn, maar niet echt inspirerend in de bochten. De Cupra Born is dan een sportiever rijdende hatchback, maar die heeft aanzienlijk minder vermogen. Wellicht dat de Born VZ een leuk alternatief kan zijn.

BYD Seal 06 GT groen (2024) stuurwiel

Lees ook: dit zijn de beste hot hatches van de afgelopen 12,5 jaar

Wat wel heel erg jammer is, is dat het uiterlijk tegenvalt. We hadden vandaag een Superb Sportline die er sneller uitziet dan dat deze is, dit is precies het tegenovergestelde. Ze hadden bij BYD het goddelijke plan om er een Escort RS Cosworth-esque spoiler op te schroeven, maar dat hebben ze nagelaten. Ook de widebody is komen te vervallen. Jammer. De Hyundai Ioniq 5 N bewijst hoeveel verschil een dik uiterlijk kan maken. Binnenkort wordt de BYD 06 GT officieel onthuld.

Reacties

  • Ali heeft op 28 augustus 2024 geschreven:

    Bouwkwaliteit is ruk, wegligging beroerd en de software is nog slechter. En dan begin ik niet eens over hoe fout die Chinese auto’s zijn. Nee dit is echt helemaal niets.

    Reageer
  • Amnesty International heeft op 28 augustus 2024 geschreven:

    Build your dream? In reality China is more like Kill The Uygurs. Awful country.

    • Chris schaap heeft op 29 augustus 2024 geschreven:

      Misschien moet je eens wat meer lezen over hoe dat begon in de jaren ’20 en iets minder kwaadaardige lobbygroepen zoals het racistische Amnesty napapegaaien.

      De Oeigoeren plegen al decennia grote aanslagen, zoals in Kunming. China was het zat, dus ze namen maatregelen. Terecht.

      Acht jaar later wachten we nog steeds op bewijs van vermeende wandaden die er tegen de jihadisten zouden zijn begaan door China. Ze worden vast niet geknuffeld daar, maar er is nul bewijs voor de wilde aantijgingen door de fans van IS in west-China.

      Tenminste, je was er al mee bekend dat Rusland een islamitisch kalifaat verzon om hun bezetting van Xinjiang te verhullen? Daar is het kalifaat ‘Oost Turkestan’ verzonnen. Of wist je zelfs dat niet?

      Geen leuke plek, de Oeigoeren pleegden brute etnische zuiveringen tegen de Han, Khazars en andere groepen. Tot de warlord Ma Bufeng onder druk van de Japanse invasie van gedachte veranderde en opriep tot samenwerking.

      • Bizar heeft op 29 augustus 2024 geschreven:

        Een bericht geschreven op een moment dat het in Nederland midden in de nacht is en in China al overdag…

        Een bericht over al het ‘kwaad’ wat die Oeigoeren zouden doen…

        Een bericht dat Amnesty International racistisch noemt…

        Een bericht dat vrijwel exact dezelfde argumenten gebruikt als bepaalde groepen zo’n 100 jaar geleden tegen een andere minderheid gebruikt…

        Die uiteindelijk ook in concentratie uitgemoord werden…

        Goh, zou dit uit de Chinese propagandamachine komen of niet?

        • Charlie heeft op 29 augustus 2024 geschreven:

          De lange arm van Beijing. Een duidelijk voorbeeld van hoe ze zelfs op websites als deze proberen te manipuleren.

          Reageer
        Reageer
      Reageer
    Reageer
  • Het is maar wat je leuk vind heeft op 28 augustus 2024 geschreven:

    Een auto waarmee ze in China in je telefoon kunnen kijken, die spioneert op je omgeving, die gebouwd is met gestolen IP en verkocht wordt met oneerlijke subsidies.

    Dit kan je haast alleen maar leuk vinden als je er heel veel bloedgeld voor krijgt, toch TG?

    Reageer
  • Björn heeft op 28 augustus 2024 geschreven:

    En hoeveel eigenaars van zo een Dyson doen stoplichtsprintjes of gaan er mee op een circuit rijden? Diegene die ik allemaal zie rijden, rijden 50 waar je 70 mag en 70 waar je 90 mag. En op de autosnelweg steek ik ze allemaal voorbij met mijn Renault Kangoo 1.5dci 75pk werkbusje.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)