Mocht je binnenkort iemand met een groene sticker achterop zijn auto met 100 km/u door een woonwijk zien vliegen, dan heeft ie dit initiatief compleet verkeerd begrepen. Bastiaan en Jeroen van Esch, twee Overijsselse broers, hebben geen zin om te wachten op een eventuele verlaging van de maximumsnelheid en willen mensen inspireren nu al 100 km/u te gaan rijden, maar dan wél op de snelweg. Het initiatief moet de uitstoot van auto’s verlagen.

De twee broers komen met een 100 km/u-sticker die aan andere weggebruikers laat zien waarom de persoon voor ze slechts 100 km/u rijdt. Dit is om irritatie te voorkomen en andere weggebruikers te inspireren. De initiatiefnemers snappen heus wel dat het de wereld niet gaat redden. ‘Het is een druppel op de gloeiende koppelingsplaat, maar op deze manier draag je als automobilist wel je steentje bij in het verminderen van de uitstoot’, aldus de broers.

Heeft het effect?

We kunnen in ieder geval zeggen: baat het niet, dan schaadt het niet. De realiteit is dat je in ieder geval brandstof zult besparen. De toename in reistijd zal ook minimaal zijn, al moet je wel het geduld kunnen opbrengen. En als ze in hemelsnaam maar rechts blijven rijden. Qua CO2- en stikstof-uitstoot zijn veel organisaties het eens: het verschil bij een snelheidsverlaging is verwaarloosbaar. Dus, aan welke kant van de discussie sta jij? De sticker kun je bestellen op 100km.nl

Reacties

  • Bo heeft op 23 oktober 2019 geschreven:

    Je geeft dat het verbruik zal verminderen, de CO2 uitstoot zal dan logischerwijs ook verminderen. Toch?

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear