Je hebt ongetwijfeld meegekregen dat de lucht in Nederland sinds de intelligente lockdown een stuk schoner is dan daarvoor. Wereldwijd is hetzelfde effect te zien: mensen blijven meer thuis en dus neemt het verkeer af. Volgens het European Environment Agency (EEA) zou er in Nederland 25 procent minder stikstof in de lucht hangen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Qua fijnstof is dat 15 tot 30 procent. Schonere lucht door minder verkeer, het lijkt logisch – maar niet iedereen is het eens met die kijk op de zaak.

De Duitse Automobielclub (AvD) meldt in het Duitse blad Focus dat de uitstoot in het land nog altijd hoog ligt, zelfs nu er weinig auto’s rijden. Meetstations in Kiel, Würzburg, Mainz, Wiesbaden en Stuttgart zouden laten zien dat de grenswaarden voor uitstoot zelfs nu nog overschreden worden. Er zou zelfs een week na de lockdown hogere waardes gemeten zijn. Ook zou er in maart meer uitstoot zijn geweest dan in februari.

Volgens de AvD is er dus geen schonere lucht door minder verkeer; en klopt het dus niet dat de auto wordt aangewezen als boosdoener. Zij pleiten er nu voor om het verbod op oude diesels in steden in te trekken. Stuttgart schafte eerder al het fijnstofalarm af. Op dagen dat het alarm van kracht was, moesten burgers hun auto thuis laten en met de trein of metro komen.

Reacties

 • Rolf heeft op 25 april 2020 geschreven:

  Lucht bestaat voor 21% uit zuurstof, 78% uit stikstof en 1% restgassen. Een daling van 25% stikstof is echt onmogelijk.

  • Henk Kleijn Winkel heeft op 28 april 2020 geschreven:

   Lucht bestaat voor 79%uit N2 (Stikstof), de vervuiling waarover gepraat wordt is NOx (stikstofoxiden) dit kan elke mogelijke verbinding zijn van Stikstof en Zuurstof zoals NO2 en NO4.
   Het wordt vaak een Stikstof probleem genoemd, maar het is een Stikstofoxiden probleem!

   Reageer
  • Frank heeft op 25 april 2020 geschreven:

   Ze zeggen altijd ‘stikstof’, terwijl ze ‘stikstof-OXIDES’ bedoelen. En aangezien het een combinatie/verbinding is van stikstof en zuurstof, kun je misschien beter spreken van NOx. Maar dit terzijde.

   Reageer
  Reageer
 • Wouter heeft op 24 april 2020 geschreven:

  Woelleh Sbe3

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)