In dit geval zal het je misschien wél ontgaan zijn, omdat je thuis bent, maar vanaf vandaag moet iedereen overdag 100 km/u rijden op de snelwegen. De maximumsnelheid is dus aangepast. Snelheden van 120 en 130 zijn alleen toegestaan tussen 19:00 en 06:00 uur op wegen waar deze eerder ook golden. De maatregel is genomen om de stikstofuitstoot van auto’s terug te dringen. Het hele feest kostte 19 miljoen euro en de reductie zou 1,3 mol/ha/jr moeten opleveren. Voor wie dit niets zegt: de stikstofdepositie van snelwegverkeer is 70 mol/ha/jr. Die van de landbouw trouwens 700 mol/ha/jr.

En dan nu het ding: de verlaging van de maximumsnelheid valt samen met de sluiting van scholen, restaurants en het advies van de overheid om zoveel mogelijk thuis te werken. Er is geen kip meer op de weg en dat heeft een uiterst positieve uitwerking op de uitstootreductie. In China nam de CO2-uitstoot bijvoorbeeld al met een kwart af door het coronavirus. De verlaging van de maximumsnelheid is dus statistisch gezien een belachelijk groot succes. Niet alleen verlaagt dat de kans om ooit weer 130 te mogen rijden onder het genot van daglicht, het zet met wat pech ook de deur open om nog meer maatregelen door te voeren om het rijplezier in Nederland te decimeren.

Nogmaals: we zijn helemaal voorstander van het terugdringen van de CO2- en stikstofuitstoot. Alleen was het al een vrij kansloze zet om voor een reductie van minder dan 1 procent (0,16% van de stikstofdepositie van landbouw en snelwegverkeer bij elkaar), maar nu wordt het door stom toeval nog gerechtvaardigd ook. Moeten we straks overal 30 km/u gaan rijden binnen de bebouwde kom? Of zakt de snelheid op autowegen van 100 naar 80 km/u? Of nog erger: zal Duitsland naar de statistieken kijken en dit als bewijs gebruiken om een snelheidslimiet in te voeren op de Autobahn? Of gaan zelfs anti-autofiguren niet zo kort door de bocht en maken we ons te veel zorgen?

Reacties

  • SebVettelFan 5 heeft op 20 maart 2020 geschreven:

    Interessant. Het is wel verdomd toevallig dat ze die snelheidsverlaging ingevoerd hebben, precies een dag na de maatregelen om café’s, sportclubs, restaurants, scholen en dergelijke te sluiten als maatregel tegen COVID19.

    Reageer
  • Marc heeft op 17 maart 2020 geschreven:

    debielen die zitten er spijtig genoeg bij ons ook maar als ze dan naar belgie dan knallen ze ons vorbij met snelheden van+- 160 per uur want ze weten dat hier geen control is

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)