Tenzij je een zwarte band in Aikido hebt, zijn de tentstokken van een De Waard-tent niet het eerste waarmee je wilt stoeien als je aankomt op je vakantiebestemming. Anderzijds is een BE-rijbewijs halen om één keer per jaar op vakantie te kunnen gaan ook niet voor iedereen de moeite waard. Herken je deze strijd? Dan is de 7even50 One misschien iets voor jou. Het is een piepkleine caravan, ook nog eens best vriendelijk geprijsd, die je met een B-rijbewijs mag slepen.

Een omgebouwde aanhanger

De 7even50 One is een vierkante MDF-doos van 2,5 meter lang en 1,5 meter hoog. In de basis is het exact een aanhanger die je kunt huren bij de Boedelbak, en daar maakt de Duitse verkoper ook geen geheim van. Ondanks het kleine formaat wist het bedrijf alles in te bouwen wat je nodig hebt op de camping. Er is een klein koelkastje, een gasfornuis met één pit, dimbare led-verlichting, een zonnepaneel, 230-volt stopcontacten en zelfs een campingtoilet.

Precies groot genoeg om in te slapen en te schuilen

Je moet geen volledige vakanties willen doorbrengen in de 7even50, maar voor een uitje waarbij je toch veel buiten zult zitten, is het ideaal. Overigens is de caravan wel beter geïsoleerd dan een normale Boedelbak. De bank kan worden ingeklapt om een bed te vormen van 2 meter lang en 1,3 meter breed. De caravan weegt maar 550 kilo, waardoor je zelfs nog 200 kilo aan spullen kunt meenemen – dat moet het B-rijbewijs geen probleem zijn.

De prijs van de kleine caravan

De kleine caravan is er in twee versies. Die met stopcontacten en een bed kost je 8.699 euro. De uitgebreidere versie met alle spullen die we hierboven noemden, kost 12.599 euro. Je kunt de caravan ook op maat laten bouwen; dan is de prijs afhankelijk van je wensen. De 7even50 One is in Duitsland te koop. Overigens kun je voor tegen de 5.000 euro ook een aardige tweedehands caravan kopen, maar om die te kunnen verplaatsen, zul je in veel gevallen wel je BE-rijbewijs moeten halen.

Reacties

 • Bart Kok heeft op 10 april 2021 geschreven:

  Geen discussie voeren behaal gewoon CE en je mag tot 💯 ton trekken probleem opgelost

  • Johann heeft op 10 april 2021 geschreven:

   Misschien kan het slappe geouwehoer eens op houden wat je wel en niet mag trekken!
   En die sleurhutkapiteins eens vertellen dat je 90km Mag rijden met zo’n sloep.
   Dat houdt in tegen de 100 aan op de teller, dan heb je geen 50 vrachtwagens in je nek hijgen die een inhaalverbod hebben tussen 06:00 en 19:00!!!

   Reageer
  Reageer
 • Tjeerd heeft op 8 april 2021 geschreven:

  B rijbewijs en BE is een onderdeel van wat je mag trekken. Er zijn genoeg kleine en electrische auto’s die ongeremde minder dan 750 KG mogen trekken. Bv Hyundai i10 max 400kg ongeremd. Niet dat je daar wat achter wil.hangen, maar ben er een paar tegen gekomen met electrische/eco auto die denken dat ze altijd 750KG mogen trekken.

  Reageer
 • John heeft op 7 april 2021 geschreven:

  Totale gewicht combinatie met een b rijbewijs mag niet meer zijn dan 3500 kg
  Er geld max terrein gewicht van de auto + max gewicht van aanhanger moet onder de 3500 kg zijn als je het laadvermogen niet benut maar de som van de wettelijke gewichten zit er boven dan ben je strafbaar.en dus ook niet verzekerd
  2e regel is dat alles boven de 750kg geremd moet zijn in de voorbeelden hierboven zou niemand meer met een caravan mogen rijden zonder BE en dat is niet het geval

  Reageer
 • Onno heeft op 7 april 2021 geschreven:

  Je mag natuurlijk met een b rijbewijs meer als 750 kg trekken, mits de Max laadgewichten van de combi niet boven de 3500 kg komen, en het trekkend voertuig zwaarder is als de aanhanger.
  Hier wordt alles uitgelegd door de politie zelf.

  https://youtu.be/0aERYaaLGrk

  Reageer
 • G.Bruinsma heeft op 6 april 2021 geschreven:

  Bedenk wel dat een aanhanger met een laadvermogen van meer dan 750 kg geremd moet zijn.

  Reageer
 • Sander heeft op 3 april 2021 geschreven:

  Over dat b en be rijbewijs bestaan zo veel misverstanden dat er zelfs speciale onzin-aanhangers voor gebouwd worden (ongeremde tandemassers, waarbij de tweede as alleen maar laadgewicht kost). B rijbewijs: totaal toegestane massa auto plus ttm aanhanger < 3500 kg = B. Eén uitzondering: tot 750 kg mag altijd, dus een boedelbak achter bv een camper met een eigen ttm van 3500kg mag. In dat geval mag de combinatie dus 4250 kg zijn. Met BE na 2013 mag je ttm auto + ttm aanhanger = 3,5 ton+3,5 ton = 7 ton zijn. Met BE van voor 2013 mag de auto 3,5 ton zijn en de aanhanger véél zwaarder (de beruchte BE combi's). Met geen enkel rijbewijs mag de echte massa van de aanhanger hoger zijn dan wat de auto mag trekken. Volle geremde enkelasser van 1,3 ton achter een golf = B, lege autoambulance van 600 kg achter een golf = BE, beladen autoambulance achter een golf = verboden.

  Reageer
 • Bas heeft op 3 april 2021 geschreven:

  Jij weet blijkbaar ook niet hoe het werkt….. Je mag maximaal 750 kg trekken met b rijbewijs. Met een totaal maximum van 3500. Mocht het slepende voertuig 3100 kilo wegen. Mag er dus maar 400 kilo achter op b rijbewijs. Wat jij doet is illegaal en onverzekerd. Jou redenering van opvullen tot de 3500 kg is onjuist.

  • Ferry heeft op 4 april 2021 geschreven:

   helaas Bas, met onze Citroen C5 (1500kg.) en de caravan (max. 1200 kg.) mag met rijbewijs B gereden worden.
   Als de auto zwaarder is dan de caravan, en de auto mag het trekken, dan is het maximale gewicht van de combi 3500 kg voor rijbewijs B.

   Reageer
  • Thijz heeft op 3 april 2021 geschreven:

   En met B mag je meer trekken dan 750kg als het totaal gewicht dan maar onder de 3500kg blijft. Let op: Of de aanhangwagen beladen is of niet maakt niet uit. De theoretische maximum gewichten zijn bepalend!
   Nog een let op: Het trekkende voertuig mag niet meer trekken dan hetgeen vermeld is op het kentekenbewijs.

   Reageer
  • Thijz heeft op 3 april 2021 geschreven:

   Een aanhanger tot 750kg (eigen gewicht + laadvermogen) mag je met B altijd trekken. Zelfs als het totale gewicht auto incl laadvermogen plus aanhanger incl laadvermogen dan meer is dan 3500kg. Dus de kamper met de boedelbak mag inderdaad met alleen B. Zie overheid.nl.

   Reageer
  Reageer
 • Rule heeft op 3 april 2021 geschreven:

  Geneuzel over het gewicht van de combinatie auto en caravan…Topgear en een caravan is al een verboden combinatie!
  Ga je schamen Topgear!

  Reageer
 • Bram heeft op 3 april 2021 geschreven:

  Wat een flauwekul dit ding. Dan kan je idd beter gewoon samen met je partner E halen.
  Ik heb zelf een Touran 7 zitter (2200kg max beladen) en Fendt caravan met bijna 5m opbouw (1300 max beladen). Samen exact 3500kg, dus B zonder E. Het kan dus perfect als je een beetje oplet.

  • Bas heeft op 3 april 2021 geschreven:

   Jij weet blijkbaar ook niet hoe het werkt….. Je mag maximaal 750 kg trekken met b rijbewijs. Met een totaal maximum van 3500. Mocht het slepende voertuig 3100 kilo wegen. Mag er dus maar 400 kilo achter op b rijbewijs. Wat jij doet is illegaal en onverzekerd. Jou redenering van opvullen tot de 3500 kg is onjuist.

   Reageer
  Reageer
 • Johnny heeft op 3 april 2021 geschreven:

  Wat een prijs voor een omgebouwde aanhanger van 600 euro bij de Hornbach. Kijk dan eens naar predom,goedkoper en een echte caravan.

  Reageer
 • Kf heeft op 3 april 2021 geschreven:

  Voor dat geld koop je een luxere tweedehands waar je wel langere tijd in verbrengt

  Reageer
 • Marc heeft op 3 april 2021 geschreven:

  Ai ai ga jullie huiswerk doen over wat je met enkel rijbewijs B mag trekken. Olaf en Arjan geven het juist aan. Rij zelf met B auto max gewicht 2050kg en caravan max 1350 kg. 100 kg onder de normering van rijbewijs b dus. Auto mag trouwens 1800kg trekken, maar voor alles boven de 1450kg dien je rijbewijs BE te hebben.

  • Henk heeft op 3 april 2021 geschreven:

   Rijbewijs categorie B: Het ledig gewicht van de aanhanger, vermeerderd met het laadvermogen, mag niet meer bedragen dan het ledig gewicht van het trekkend voertuig. Ook mag het totaal treingewicht, dus trekkend voertuig plus aanhanger, niet meer bedragen dan 3500 kg. Bij BE komen deze regels te vervallen en hebben de gewichten enkel van doen met de door de fabrikant gestelde beperkingen, edoch, het totaal treingewicht mag de 7000 kg niet overschrijden.

   • DarkFalcon heeft op 3 april 2021 geschreven:

    Tenzij je jouw e achter b rijbewijs voor een bepaalde datum in 2013 heb behaald

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • G.Folkerts heeft op 2 april 2021 geschreven:

  Oei, hier heeft iemand zijn huiswerk niet goed gedaan. Waarom is hier al genoemd door Arjan en Olav. Je zou dit haast onder het kopje ‘misleiding’ kunnen plaatsen.

  Reageer
 • Bart bakker heeft op 2 april 2021 geschreven:

  Onzin. Caravan mag beladen max 750 kg wegen

  • G.Folkerts heeft op 2 april 2021 geschreven:

   Deze reactie is goed bedoeld hoor, maar misschien moet U zich eens verdiepen in rijbewijs B, B+ en BE, wat daar de voorwaarden zijn voor het trekken van een aanhangwagen.

   Reageer
  Reageer
 • john renshoff heeft op 2 april 2021 geschreven:

  ik ken thomas en nicci persoonlijk dit is ech een leuke tiny house en vakmanschap en prefecte afwerking

  Reageer
 • john heeft op 2 april 2021 geschreven:

  ik ken thomas en nicci persoonlijk dit is ech een leuke tiny house en vakmanschap en prefecte afwerking

  Reageer
 • arjan heeft op 2 april 2021 geschreven:

  Met een b rijbewijs mag je tot 3500 kg gaan..
  Bv auto van 1300 kg met caravan van 1000.
  Mits de auto ook 1000 mag trekken.

  • Olav van Aart heeft op 2 april 2021 geschreven:

   Arjan heeft helemaal gelijk.Het gewicht vermeerderd met het laadvermogen van het trekkend voertuig plus het gewicht vermeerderd met het laadvermogen van de aanhanger(caravan)mag niet meer zijn als 3500 kg voor rijbewijs B.
   Natuurlijk mag men niet meer trekken als het trekkend voertuig aan kan,staat op het kentekenbewijs.

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear