Dat hij zou komen was bekend, hoe hij er precies uit zou zien nog niet. Tot nu, want dit is 'm: de definitieve Alfa 4C!

Je hebt er twee hele jaren op moeten wachten, maar nu komt hij toch echt hoor, die 4C. En zonder meteen al te hysterisch-enthousiast te willen lijken (…): werkelijk alle voortekenen zijn goed. Allereerst is daar natuurlijk dat uiterlijk. Zowel zwoel als gemeen, zowel elegant als agressief, zowel modern als met oog voor historie: helemaal goed. Hij wijkt dan ook nauwelijks af van de concept-car die twee jaar geleden de wereld veroverde en Alfa in feite geen keus liet; óf de 4C daadwerkelijk gaan bouwen of een woedende lynchmob voor de poorten van de fabriek onder ogen zien. Het werd gelukkig het eerste en echt: dit is zo'n auto waarvan je al blij zou worden als er niet eens een motor in zat.

Nu is dat goddank niet het geval en ook dit ding belooft veel: het is een nieuwe, vol-aluminium versie van de viercilinder 1750 turbomotor. Over pk's rept Alfa nog niet, ook niet over een gewicht van de auto (wat bijvoorbeeld hét probleem was van de dichtgegroeide Brera), wél over een specifiek vermogen van 4 kilo per pk. Dat zou bijvoorbeeld inhouden dat als de 4C 1.000 kilo zou wegen, je het al over 250 pk hebt. We vermoeden dat het van beide iets meer wordt, maar: belooft veel!

Dat kunnen we ook zeggen van de rest van de 4C. De motor ligt in het midden en alle power gaat naar de achterwielen. Dat geschiedt trouwens via een TCT-automaat met dubbele koppeling. Daartussen zit nog een splinternieuwe versie van Alfa's DNA-systeem, waarmee je dus zaken als de afstelling van het esp, de gaspedaalrespons, schakelkarakteristieken en demperinstellingen met één druk op de knop kunt beïnvloeden. Dat systeem is voor de 4C-gelegenheid zeer toepasselijk uitgebreid met een preset die Race heet.  

De 4C is voor het eerst live te bewonderen op de aanstormende Salon van Genève. Wanneer hij in de showroom staat, is nog onbekend, maar het zal ook in de VS zijn; met de 4C wil Alfa ook de harten van de Amerikanen weer gaan veroveren.

 

Reacties