Abarth kwam in mei met een aangename verrassing. Na een eindeloze stroom van variaties op de opgepepte 500, kwam het merk ineens met de Abarth 1000 SP. Het is een open sportauto die uit zijn voegen barst van race-erfgoed. Iedereen dacht toen dat het een eenmalig projectje was om de ingenieurs en de marketingafdeling bezig te houden, maar blijkbaar zijn er nu serieuze plannen om de auto (heel beperkt) in productie te nemen.

Even in het kort. SP staat voor Sport Prototipo, wat Italiaans is voor sportprototype. Het design leunt stevig op dat van de onmogelijk slanke 1000 SP uit de jaren zestig, die je ook op de foto’s ziet. De nieuwe SP is eigenlijk een omgebouwde Alfa Romeo 4C. In het midden ligt dan ook de viercilinder turbomotor met 240 pk. Het is lastig voor te stellen als je naar het formaat kijkt, maar de nieuwe zou aerodynamischer zijn dan de oude.

Prijs Abarth 1000 SP

Het Engelse Auto Italia Magazine meldt dat Abarth vijf exemplaren gaat bouwen van de Abarth 1000 SP. Dat zou Head of FCA Heritage Robert Giolito gezegd hebben in een interview. Omgerekend zou de nieuwe sportauto van Abarth zo’n 200.000 euro moeten kosten. En eigenlijk valt dat best nog wel mee, als je kijkt wat andere zeldzaamheden uit Italië zoal moeten kosten. Dit is overigens de laatste kans die je hebt om iets 4C-achtigs te kopen, want de 4C is al tijden uit productie.

Wat zegt dit over Abarth onder Stellantis?

FCA, het moederbedrijf van Abarth, ging niet al te lang samen met PSA om samen Stellantis te vormen. Met een nieuw management is er altijd een kans dat er gesneden wordt in de portfolio. Zeker een nichemerk als Abarth kan al snel de Sjaak zijn. Gelukkig meldde het grote bedrijf in juli dat er wel degelijk een toekomst is voor Abarth, maar wel een elektrische. De Abarth 1000 SP is dus geen voorproefje van een nieuwe richting van het kleine merk, maar een kleine uitspatting. In 2024 gaat ook Abarth over op elektriciteit.

Reacties

  • Jacobus Visser heeft op 13 oktober 2023 geschreven:

    Als grote liefhebber van Abarth (Ben eigenaar van de Scuderia:La Fortuna, Belgico) is dit een geweldig project, Abarth doe zo voorts…………helaas ontbreken mij de nodige centjes !

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)