Het is geen geheim dat je de meeste onderdelen van de Toyota GT86 kunt losschroeven en zonder probleem op een Subaru BRZ kunt sleutelen. Ook deelt de Volkswagen ID. Buzz genoeg deeltjes met de Audi Q4 e-tron. Maar de Toyobaru’s zijn nog uit elkaar te houden door bijvoorbeeld andere koplampen. De Audi en de VW verschillen zelfs nog ietsjes meer. Waarom zijn de verschillen tussen de Mitsubishi ASX en de Renault Captur dan zo klein? En welke verschillen zijn er eigenlijk?

Om te beginnen bij de motoren en het onderstel: die zijn helemaal gelijk. Mitsubishi neemt het volledige motorenaanbod van Renault over. De twee merken zitten immers met Nissan in hetzelfde concern, dat ze een alliantie noemen. Het onderstel en zelfs de velgen zijn exact hetzelfde, tot alle afstellingen en instellingen aan toe. Met een blinddoek om kun je ze niet van elkaar onderscheiden, al raden we (op advies van onze juridische afdeling) iedereen af om met een blinddoek te rijden.

Waarom zo weinig verschillen tussen Mitsubishi ASX en Renault Captur?

Noem het gerust een luie rebadge, maar de oorzaak is hier niet gemakzucht. Een designer zou dolgraag nieuwe koplampen ontwerpen, maar dan moeten de nieuwe units opnieuw gehomologeerd worden door de juiste instanties. Niet alleen is dit een kostbaar proces, er moet dan gelijk een nieuwe motorkap en/of voorbumper worden ontworpen en geproduceerd.

Met een beetje pech moet de volledige auto opnieuw gecrashtest worden. De fabriek moet opnieuw worden ingericht met nieuwe mallen. Dit zijn allemaal torenhoge ontwikkelingskosten die terugverdiend moeten worden, waardoor de ASX fors duurder zou uitvallen dan de Captur. En laten we eerlijk zijn: dan ga je voor de Captur. 

Let even goed op de achterklep

De achterklep is een verhaal apart, want daar ontbreekt het beeldmerk van Mitsubishi. En dat is niet zomaar een designkeuze. In de Renault-fabriek wordt kunststof in een mal gespoten om de klep te maken en daarbij blijft er blijkbaar een groot gat achter van de kunststofinjectie. Daar plakt Renault een groot logo op, met daarin eventueel een camera.

Het logo van Mitsubishi past niet lekker over dit gat. Een volledig nieuwe klep is geen optie, dus bedacht Mitsubishi een afdekkapje voor dit gat (waar ook de camera in zit) en wordt de merknaam heel modieus uitgeschreven over de achterklep. Bij Porsche komen ze er ook mee weg, al is het bij de ASX op de bips een drukke bedoening met de modelnaam en het PHEV-logo.

De verschillen tussen de Mitsubishi ASX en Renault Captur

Op de achterklep ontbreekt dus het Renault-logo, net als op de neus. Daar vervangt Mitsubishi de volledige grille. De naafkapjes van de Renault-velgen hebben nu een Mitsu-logo en ook de airbag op het stuur krijgt het Japanse beeldmerkje. Op de schermen binnenin zijn ook geen logo’s van het Franse merk meer te ontdekken.

De enige echte designverandering zijn de kleuren van de trimstukjes aan de buitenkant. Bij de Renault Captur zijn er nog wat grijze accenten te spotten op bijvoorbeeld de bumpers. Bij de ASX zijn deze accenten zwart. Er zijn verder geen verschillen tussen de exterieurkleuren van de Mitsubishi ASX en de Renault Captur. Inderdaad, zelfs dat niet.

Zijn er nog Renault-logo’s te ontdekken?

Je moet goed zoeken om een logootje te vinden van Renault, maar in het binnenwerk van de motorkap kun je hem spotten. Ook op wat andere onderdeeltjes van de motor is het Renault-logo zichtbaar. Een Nissan-logo hebben we nergens kunnen terugvinden.

Advertentie

Reacties

  • Harry heeft op 29 januari 2023 geschreven:

    Het grootste verschil is de garantietermijn en het kan zijn dat de Mitsubishi goedkoper uitvalt met de opties waarin jij hem wilt hebben.

    Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie