Hoewel het bedrijfsleven in sommige gevallen volledig stilstaat, tikt de tijd rustig door. Wat ook betekent dat de APK van auto’s verloopt. Hoe zit het dan met APK tijdens de coronacrisis? Kun je een auto laten keuren tijdens de ‘intelligente lockdown‘ die nu geldt? Of mag je in deze uitzonderlijke situatie zonder geldige APK rijden?

Zonder APK rijden mag niet

De website van RDW is heel duidelijk in de regels: ‘Als uw voertuig APK-plichtig is, dan mag u niet rijden zonder geldige APK. Dit is om de voertuigveiligheid te borgen. U mag op de vervaldatum wel gebruik maken van de openbare weg om het voertuig APK te laten keuren.’ Je mag dus ook nu niet zonder geldige APK rijden.

Waar moet ik dan heen?

Gelukkig zijn de meeste garages nog open voor onderhoud en keuringen. Voel je je niet helemaal fit, dan is het slim de afspraak uit te stellen. Zorg dus dat je je keuring ruim op tijd plant, zodat je niet in de problemen komt als je verkouden of grieperig bent. Ook is het raadzaam om de auto zelf nog even goed schoon te maken na de keuring.

Ford biedt nu gratis een haal- en brengservice aan tijdens de coronacrisis. Direct contact met de monteur of een andere medewerker is dan niet nodig. Via een video krijg je te zien wat er eventueel mis is met de auto. De afhaallocatie van de auto kan thuis zijn, maar ook op het werk voor mensen met een vitaal beroep.

Keuringen bij de RDW tijdens coronacrisis

Moet je niet voor de APK, maar voor een andere keuring naar de RDW zelf, dan moet je misschien langer wachten. De RDW gooit zeven van de zestien keurstations dicht en keurt nu alleen cruciale gevallen. Wat de criteria zijn voor deze gevallen, is niet bekend. Voor vragen over jouw specifieke situatie kun je nog altijd contact opnemen met de RDW, al kan het zijn dat de wachttijden langer zijn.

Reacties

 • G. van Uijtert heeft op 26 maart 2020 geschreven:

  Wat maken we de consument weer bang!, bel gewoon uw eigen garage, deze haalt hem gewoon op en brengt hem gewoon weer terug, en als het een Bosch Car Service bedrijf is, dan worden er altijd de normen van het RIVM gehanteerd, en in bijna alle gevallen nog veel zwaarder!
  Dus niet bang zijn maar gewoon bellen en overleggen

  Reageer
 • Jean-Paul Horstink heeft op 25 maart 2020 geschreven:

  Het lijkt mij als automonteur dat de garage medewerkers zelf de te keuren/onderhouden auto met een goedje ontsmetten voordat er mee gereden wordt. En de ventilator van de verwarming niet aanzetten!

  Reageer
 • Frank heeft op 25 maart 2020 geschreven:

  Is het ook niet verstandig dat de auto word gereinigd VOORDAT hij naar de keuring gaat, dit voor de monteurs die er aan moeten werken!

  • Mete heeft op 27 maart 2020 geschreven:

   Soms krijg je de ‘smerigste auto’s binnen en dan denk je “moet ik dit echt gaan keuren?!”

   Reageer
  • Jelle heeft op 25 maart 2020 geschreven:

   Ja dat leek mij ook wel zo netjes/veilig..

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear