Stop met waar je mee bezig bent en staar eens even intens naar je scherm. Dit is de nieuwe zakenauto van 007 voor zijn nieuwe film Spectre, het 24ste deel in de Bond-franchise dat volgend jaar uitkomt. Natuurlijk is het een Aston Martin. Hij heet DB10.

Toen vanochtend een persconferentie voor de nieuwe Bond-film plaatsvond, werd geheel onverwacht het doek van deze wonderlijke schoonheid getrokken. Aston Martin omschrijft de DB10 als 'een model dat specifiek voor deze film werd ontwikkeld en in-house werd vervaardigd door Astons design- en engineering-teams'. Er wordt een gelimiteerd aantal exemplaren gebouwd, namelijk tien stuks. Tot dusver zijn er drie voltooid.

Wat ze ook zeggen, ga er maar van uit dat dit geen zweverige conceptdroom is: de DB10 ziet er uit alsof ie klaar is om bij de dealers geparkeerd te worden en de weg op te gaan. Gezien z'n naamgeving lijkt dat ook het plan te zijn wanneer de DB9 straks z'n laatste bandenrook heeft afgestoten. Aston wil er enkel dit over kwijt: 'de DB10 is een voorproefje op de ontwerprichting van de volgende generatie Aston Martins'. Juist ja.

Gelukkig weet een Aston-insider ons wat meer details te melden. Zo zou de DB10 ook voorzien zijn van iets wat we in de volgende V8 Vantage kunnen verwachten: een 4,7-liter V8. Verder schijnen z'n carrosseriepanelen van koolstofvezel te zijn; we hopen dat Bond oogbescherming draagt als tijdens de achtervolgingen de splinters in het rond vliegen.

Technische informatie en details over de gadgets werden tijdens de presentatie achtergehouden, dus laten we het vooral even hebben over wat we wél weten, namelijk hoe ie er uitziet. 'Mooi' dekt de lading niet helemaal; het lijkt een fusie te zijn van de gedrongenheid van de Vantage en het langere profiel van de DB9, maar dan met scherpere randjes. En een stel heerlijk prominente velgen.

Hoewel het ontwerp volop Aston is, zitten er ook stukjes Jaguar F-type in verwerkt, zeker van opzij en (voor zo ver we dat op deze foto kunnen beoordelen) aan de achterzijde. Gezien de link die ontwerper Ian Callum met beide merken heeft, mag dat geen verrassing heten. En bovendien: de F-type is retegaaf, dus wat zeuren we nou?

De vraag blijft natuurlijk: is dit de mooiste, vetste Aston Martin ooit? En is het een waardige auto voor 007? We zien het komend jaar in Spectre.

Reacties