De vervanger voor de Aston Martin DB9 zal DB11 gaan heten. 'Wat een verrassing, nietwaar?' zei Aston-baas Andy Palmer nadat hij dit aankondigde.

Inderdaad, het was niet zo'n grote verrassing. Want de auto waar hij naast stond terwijl hij de aankondiging maakte, was de DB10 – een auto waarvan we weten dat ie uitsluitend bestemd is als vervoer voor 's werelds beroemdste geheim agent in diens nieuwste film, Spectre.

De DB11 (die niet op het plaatje hierboven staat, overigens) komt volgend jaar en is de eerste van een nieuwe lichting Aston-modellen, waaronder ook een crossover, de DBX. 'Tegen het eind van dit decennium hebben we al onze bestaande modellen vervangen, en er bovendien drie aan ons gamma toegevoegd', aldus Palmer.

En het wordt heus geen verzameling verschillende versies met kleine pk-verschillen en aangepaste asbakjes. Nee: 'iedere auto heeft een geheel eigen onderscheidend design.' Marek Reichman, hoofd design en Chief Creative Officer, wijst naar zijn baas en vertelt ons: 'mijn nieuwe motto is dat Andy's moeder in staat moet zijn om de modellen te onderscheiden.'

Reichman zegt ook dat de DB10 wel degelijk de inspiratie is voor een toekomstige productie-Aston. 'Maar niet de DB11. Je zult de DB10 zien terugkomen in een andere auto.' Aha. Een auto met minder cilinders misschien? Palmer knikt. Ga er dus van uit dat de opvolger van de V8 Vantage sterk op de DB10 gaat lijken.

In plaats van de haai-achtige neus, lage grille en smalle koplampjes van de DB10 krijgt de DB11 'een trotse grille en prominente lampen in een hogere neus', zo laat Reichman weten. Deels om ruimte te maken voor die massieve V12, natuurlijk.

Vanbinnen zullen de nieuwe Astons uiteraard rijkelijk met leer bekleed zijn, maar de instrumenten zie je voortaan op een tft-scherm. Wel zitten er echte, fysieke tellerranden op dat scherm, zodat het geheel nog steeds oogt als een handgemaakt juweel. Zelfs die tellerranden zullen voor elk model anders zijn. Dan weet je dat alvast.

Reacties