Er komt een punt waarop je auto er genoeg van heeft. Denk aan het moment waarop je hem te ver aftrapt op een circuitdag en de veiligheidssystemen in een stuip schieten. Het blijkt dat verschillende Audi’s in de VS wel erg overgevoelig kunnen reageren. De Amerikaanse tak van het merk roept ruim 50.000 auto’s terug omdat ze onterecht in een kruip-naar-huis-modus kunnen schieten. De aanleiding? Het knoeien van een drankje op de achterbank.

Nee, we verzinnen dit niet en de redacteur van dit stuk heet niet Cas Pedaal. Blijkbaar zijn een heleboel A6’en en A7’s (en hun RS-versies) die tussen 2018 en 2022 gebouwd zijn overgevoelig. Dat komt doordat een systeem dat Audi de ‘gateway control module’ noemt schade kan oplopen wanneer er vloeistof in de buurt komt. Bij deze auto’s ontbreekt een beschermkap die dit moet voorkomen.

Niet de eerste keer dat dit probleem voorkomt

Het is in de Verenigde Staten al 46 keer voorgekomen dat de betreffende module kapot ging. Dat heeft Audi ertoe doen besluiten om de auto’s terug te roepen. In een rapport naar de NHTSA (de National Highway and Traffic Safety Administration, een federale instantie die onderzoek doet naar defecten bij motorvoertuigen) meldt het merk dat alle eigenaren van deze auto’s voor 20 januari 2023 op de hoogte worden gebracht. Bij de terugroepactie wordt de betreffende beschermkap gemonteerd, uiteraard zonder bijkomende kosten voor de eigenaar.

Eenzelfde soort probleem had Audi eind vorig jaar. Ook toen betrof het dit veiligheidssysteem en werden er in de VS 290.000 auto’s teruggeroepen. Destijds ging het om Q5’s. Het klinkt wat vreemd, maar het is beter als Audi-rijders hun kinderen achterin de komende tijd geen rietjes door pakjes Capri-Sun laten jagen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)