Stap jij net uit een auto? Moordenaar. Je maakt ons allemaal kapot. Kapot, hoor je! Milieudefensie en Oxford University hebben namelijk uitgerekend hoeveel gezondheidsschade auto’s toebrengen aan de samenleving. In euro’s, want Cash Rules Everything Around Me, CREAM. Het gaat hierbij om medische kosten die voortvloeien uit de verspreiding van fijnstof.

Om te beginnen: 6.700 tot 12.900 mensen sterven volgens Milieudefensie vroegtijdig door fijnstof. De 9 miljoen auto’s in Nederland zorgen gezamenlijk voor 50 miljard euro gezondheidsschade. Een gemiddelde auto blijft veertien jaar op Nederlands kenteken en veroorzaakt in zijn levenscyclus 4.000 euro aan medische kosten. Er staat overigens niet bij wat een gemiddelde auto oplevert aan belastingen en accijnzen, maar doe anders zelf even een schatting.

Diesel is de grote moordenaar

Gemiddeld dan, want diesels trekken het gemiddelde flink omhoog. Elke dieselauto neemt van dealer tot sloop (of export) 14.700 euro gezondheidsschade voor zijn rekening. Benzineauto’s doen 1.600 euro schade en elektrische auto’s 900 euro. Het gaat dan ook niet alleen om de uitstoot uit de uitlaat, maar ook om de fijnstof die afkomstig is van remmen, banden en asfalt.

Ach, zoals Charles Bukowski zei: ‘Find what you love and let it kill you.’

Reacties

 • Laurens heeft op 20 december 2018 geschreven:

  En hoeveel km rijdt een diesel gemiddeld ten opzichte van een benzine auto en hoelang gaat een diesel auto mee ten opzichte van een benzine auto?

  Reageer
 • Koos B heeft op 20 december 2018 geschreven:

  Ach ja, volgende week zullen we waarschijnlijk wel lezen dat de zeespiegel de komende 20 jaar 8 meter of daaromtrent zal stijgen.
  We worden goed bijgepraat door de groene Kmer.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear