De baas van BMW, Oliver Zipse, is fel tegen de datum waarop de Euro 7-normen in moeten gaan. Het doel is om in juli van 2025 te beginnen met nieuwe regels voor auto’s met verbrandingsmotoren. De BMW-baas noemt deze datum voor Euro 7 ‘volledig onhaalbaar’. Dat zegt hij tijdens de algemene vergadering van de BMW Group.

Voor we hier verder op ingaan, even een samenvatting van wat de Euro 7-normen inhouden. Je weet waarschijnlijk dat er vanaf 2035 in Europa alleen nieuwe auto’s verkocht mogen worden die elektriciteit, waterstof of eFuels lusten. Voor we zover zijn, komen er strengere regels op het gebied van uitlaatgassen en fijnstofdeeltjes uit rem- en bandenslijtage. Het plan is om die regels vanaf juli 2025 in te laten gaan.

Zipse vergelijkt de manier waarop we in Europa CO2-loos willen worden met de plannen van Amerika: ‘In de Verenigde Staten wordt de Inflation Reduction Act gebruikt door politici om klimaatbescherming te promoten en de binnenlandse economie te versterken. In Europa daarentegen is de Europese Commissie de geplande Euro 7-norm massaal aan het aanscherpen.’

‘Het gaat gewoon niet werken’

Volgens de BMW-baas zouden de strengere regels die bij Euro 7 horen niet zorgen voor een verbetering aan de luchtkwaliteit. ‘Ik ga er niet omheen draaien – zoals het nu gepland staat, gaat het gewoon niet werken’, zegt hij. Daarbij noemt hij de tests waar verbrandingsmotoren vanaf 2025 aan moeten voldoen ‘compleet onrealistisch’.

Zipse geeft een voorbeeld: ‘Deze zogenaamde tests naar milieucondities – die net zo goed omschreven kunnen worden als speciale gevallen – zorgen ervoor dat autobouwers moeten dealen met alle uitzonderlijke situaties. Ik denk dat iedereen dit voor zichzelf kan beantwoorden: Hoe vaak rij je vol gas op een bergpas, bij min zeven graden, in een auto die volledig gevuld is en een aanhanger trekt?’ Eh, poeh, dan moeten we toch terug naar de wintersportvakantie van 19-, eh…

De BMW-baas is niet direct tegen de regels van Euro 7. Wat hij wil, is dat er een ‘verstandige oplossing’ komt waarbij Euro 7 ook daadwerkelijk de luchtkwaliteit in steden verbetert. Hij stelt voor om ‘geen focus op speciale en extreme gevallen’ te leggen en om de introductie van de Euro 7-norm te verschuiven naar halverwege 2027. De bal ligt nu weer bij de Europese Commissie.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear