Het is ook niet eerlijk. EV-rijders mogen tijdens het laden in hun auto’s rustig een spelletje gaan spelen, maar jij moet toch zeker twee minuten buiten met een geknepen hand staan. En dan mag je niet eens je telefoon gebruiken tijdens het tanken. Maar waarom mag je in Nederland het vulpistool niet vastzetten om handsfree te tanken, zoals dat in andere landen wel mag?

Het vulpistool moet volgens de Nederlandse wet aan drie eisen voldoen. Het moet afslaan als de tank vol is, afslaan als er een lichte schok is en het ‘mag niet voorzien zijn van een vastzetinrichting’. Het is dus wettelijk verboden. Maar de uitleg ‘het is verboden omdat het verboden is’, is alleen rechtsgeldig bij kleuters.

Benzinepomp niet vastzetten vanwege het milieu

Het NRC vroeg het ruim tien jaar geleden aan Beta, de belangenvereniging van tankstations. Een woordvoerder vertelt dat het in Nederland niet mag uit milieuoverwegingen: ‘De vrees is dat als bijvoorbeeld een oud vrouwtje het vulpistool vastzet en onwel wordt, de boel kan overstromen, wat tot vervuiling leidt.’

Beta heeft blijkbaar bezwaar ingediend tegen de regel dat vulpistolen niet vastgezet mogen worden, maar helaas. Het argument dat de pomp automatisch afslaat en niet overstroomt, was niet goed genoeg. ‘Bovendien hebben tankstations vloeistofdichte vloeren’, zegt de woordvoerder, maar ook dat maakt kennelijk niet uit. Veiligheid zal ongetwijfeld wel een rol spelen: nu blijf je er in ieder geval naast staan.

Er zijn wel pompen die je kunt vastzetten in Nederland

In 2009 ging de politie extra controleren of er toch niet stiekem pompen zijn met zo’n vastzetinrichting. In Brabant waren er toen nog een handjevol tankstations die de standaard op de pistolen geleverde palletjes nog hadden. We weten dat er in Nieuwegein rond die tijd ook minimaal één dieselpomp was die je kon vastzetten.

Het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer heeft overigens bepaald dat zogenoemde high-speed pompen (die 60 liter per minuut leveren) wel zo’n vastzetinrichting mogen hebben. Deze zijn voor vrachtwagens en autobussen.

De verboden lifehack

Wil je toch handsfree pompen? Dat mag niet. We gaan je dan ook niet vertellen dat je je tankdop tussen de hendel van het vulpistool kunt duwen zodat hij blijft pompen. Er zijn trouwens ook genoeg auto’s die geen losse draaidop hebben of waarvan de draaidop aan een lusje vastzit. Daarbij kan dit dus niet, maar het schijnt dat er mensen zijn die speciaal voor dit doel een rolletje plakband of sporttape in de auto hebben liggen. Past ook.

Advertentie

Reacties

 • David heeft op 15 juni 2023 geschreven:

  Een grote paperclip doet wonderen . De gaatjes zitten er namelijk wel…

  • Gert heeft op 16 juli 2023 geschreven:

   Tennisbal in de handgreep.
   Werkt bij mij prima

   Reageer
  Reageer
 • Bauke heeft op 15 juni 2023 geschreven:

  Het al een flinke tijd geleden, maar ik zag eens een Mercedes waar de pomp niet afsloeg, en de benzinetank dus overstroomde. En ik stond er vlak achter te tanken. Niet fijn om mee te maken, gelukkig ontstond er geen brand. Dus ja, ik snap de regelgeving wel.

  Reageer
 • Peter heeft op 15 juni 2023 geschreven:

  Pinpas/creditcard/bieppas of welke pas dan ook past. Gaat altijd prima.

  • Philippe heeft op 15 juni 2023 geschreven:

   Maar….. als je het pistool vastzet en je tank is vol en je hangt het pistool in pomp zonder blokkering op te heffen zal bij volgende klant de brandstof spuiten voor de pistool uit de pomp genomen is als je wilt tanken.

   Reageer
  Reageer
 • Towi heeft op 15 juni 2023 geschreven:

  En wat gebeurd en als je kramp in je hand krijgt en het pistool eruit trekt terwijl die nog niet automatisch is afgeslagen? Doe mij dat palletje maar. Ik tank hoofdzakelijk in Duitsland, en heb altijd een momentje van frustratie als ik weer eens in NL bij de pomp sta

  Reageer
 • @rie heeft op 14 juni 2023 geschreven:

  Ik doe een trekhaakdop tussen het vulpistool

  Reageer
 • Paul la Crois heeft op 14 juni 2023 geschreven:

  Ik heb een rolmetertje dat pat er precies in geen enkel probleem maar wel gemakkelijk!!

  Reageer
 • Fred heeft op 14 juni 2023 geschreven:

  Tennisbal werkt prima

  • Hm heeft op 14 juni 2023 geschreven:

   In Duitsland geen probleem, gewoon lekker vast zetten

   Reageer
  Reageer
 • EM heeft op 14 juni 2023 geschreven:

  Een aantal NL- bestuurders is het niveau van kleuterleider nooit ontgroeid. Grote betuttelbedoening. Tank al jaren afwisselend in B. en Dld. met pistoolgreep vastgezet. Nog nooit iets afwijkends ervaren.

  • Willem heeft op 14 juni 2023 geschreven:

   Dit is onzin van de regelgeving. Het gasterugvoer systeem werkt prima, ook bij oude dametjes. Ik tank vaak in België en daar zit de lock er gewoon op. Ook bij de supermoderne stations. Nederlandse bemoeizucht gaat weer verder dan je met gezond verstand kunt bedenken.

   Reageer
  Reageer
 • Hero heeft op 14 juni 2023 geschreven:

  Het heeft niets met het milieu te maken maar met veiligheid of preciezer de aarding. Als je je tankpistool vast zet, kun je weer terug op in auto kruipen en even lekker heen en weer wrijven op de in de meeste minder luxere auto’s aanwezige kunstof stoelen. Wanneer je er weer uit stapt, zonder de metalen delen van de auto aan te raken en vervolgens naar het tankpistool grijpt, kan er een elektrische vonk overspringen, als dan het tankpistool niet volledig in de vulopening zit, kun je een behoorlijke steekvlam om je oren krijgen. Er staan diverse filmpjes van op internet (na het zien van zo’n filmpje zal het tanken nooit meer hetzelfde zijn). Voor tankstations waar voor je getankt wordt (waar is dat tegenwoordig nog), draagt het personeel antistatische schoenen zij mogen het tankpistool wel vast zetten.

  • Bolle heeft op 16 juni 2023 geschreven:

   Mee eens, ik verbaas me dan ook over dit artikel, in de basis was statische elektriciteit het gevaar. De kans dat je statisch geladen bent is groter dan een oud mensje dat precies tijdens het tanken onwel wordt.

   • Kije heeft op 25 juni 2023 geschreven:

    Hahaha wat een geweldig verhaal dit. Het staat op youtube dus het is waar

    Reageer
   Reageer
  • CD heeft op 15 juni 2023 geschreven:

   Wow, dat er iemand dat nog weet! Het kan ook gebeuren wanneer je gewoon er naast blijft staan. De brandstof die stroomt zorgt voor statische oplading van het vulpistool. Normaal is de zwarte slang voorzien van een aarding die het pistool met de rest van de installatie verbindt (die wettelijk deftig geaard moet zijn) Maar het kan gebeuren dat de aarding verbroken is. Trouwens kan je ook best je vrije hand op de wagen leggen zodat je auto en jezelf de zelfde statische lading krijgen – en er dus geen vonkje kan ontstaan dat de vluchtige dampen (die heerlijke geur) kan ontsteken. Dat is ook de reden dat je geen telefoon mag gebruiken (of eigenlijk elk ander toestel op batterijen) tenzij het natuurlijk een EX exemplaar is (explosie beschermd) En ja, de kans dat er iets gebeurt is vrij klein : je hebt een brandmiddel nodig (de dampen) én zuurstof (lucht) én een ontstekingsbron (vonkje) – brandmiddel én zuurstof moeten dan nog eens in de juiste verhouding gemengd zijn…
   Verbazend hoeveel mensen hier het lot tarten!
   Verbazend ook dat een ‘auto-site’ in deze totaal verkeerde info geeft ?

   • Aike heeft op 25 juni 2023 geschreven:

    Verassend dat er echt mensen zijn die denken dat youtube een wetenschappelijke bron is. Een telefoon die vonken kan veroorzaken, mensen die als aarding dienen. Statische lading via de brandstof het kan gekker lol.
    Het is gewoon een maatregel om te voorkomen dat de brandstof blijft stromen als het vulpistool uit de auto valt meer niet.

    Reageer
   Reageer
  • Jos heeft op 14 juni 2023 geschreven:

   Vroeger sloeg de pomp gewoon af na vastzetten, wanneer de tank vol is.
   De gaatjes in het handvat zijn er nog steeds, simpel splitpennetje doet zijn werk prima! En de pomp slaat nog steeds gewoon af bij een volle tank

   Reageer
  Reageer
 • Niels heeft op 14 juni 2023 geschreven:

  Vroegahh, toen ik nog jong en onbedorven was, laten we zeggen jaren 80 en 90, kon je ze in. NL ook gewoon blokkeren.
  We hadden in “ut dorrup” diverse pompen waar nog zo een man in stofjas bij rondliep om d
  Je auto te vullen, en bij allemaal kon hij gewoon weglopen om een ander te helpen.
  Blijkbaar gaat onze overheid ervan uit dat de mensen alleen maar dommer worden. . .

  • J.S heeft op 14 juni 2023 geschreven:

   kan wel hoor .ik heb standaard een klein pinnetje aan mijn auto sleutel .
   die druk ik door dat kleine gaatje van het handvat (;
   het klikt vanzelf al het vol zit ,

   Reageer
  Reageer
 • Spijkerhard heeft op 14 juni 2023 geschreven:

  In al mijn auto’s een mini schroevedraaier… En andere met de dop idd.
  In Nederland lijkt milieu zowiezo belangrijker dan gezondheid. Ze verplichten je om boven die giftige dampen te blijven staan… Ja ja, de dampen worden afgevoerd via het vulpistool… Mijn neus verteld iets anders.
  Ze willen gewoon dan Nederlanders niet te oud worden.

  Reageer
 • PIET heeft op 14 juni 2023 geschreven:

  Typisch Nederlands dat ambtenaren iets gaan verzinnen wat eventueel theoretisch zou kunnen gebeuren, maar wat in werkelijkheid never nooit niet gaat gebeuren. Maar dan zeggen…..maar het kan wel. Een discussie die je nooit kunt winnen en bedacht door mensen achter een bureau die het niet snappen maar wel zogenaamd belangrijk voor de maatschappij denken te zijn.

  Reageer
 • Henk heeft op 14 juni 2023 geschreven:

  Een OUD? VROUWTJE?
  Hetijkt mij dat ten eerste men op iedere leeftijd onwel kan worden en ten tweede dat het vrouwelijk geslacht dat niet sneller overkomt dan het mannelijke. Wat een misser.

  • Towi heeft op 15 juni 2023 geschreven:

   Lekker woke van je

   Reageer
  Reageer
 • Jay heeft op 14 juni 2023 geschreven:

  Ha, gewoon een simkaart pinnetje meenemen aan je sleutelbos of ewn paperclip.

  Reageer
 • Wesley heeft op 14 juni 2023 geschreven:

  En het gebeurt daadwerkelijk weleens, dat het tankpistool niet afslaat: dit heet een defect, of een pomp die niet correct werkt. Is mij in Duitsland 1x geprobeerd en daarbij heb ik nog nooit het tankpistool vastgezet, want dat vertrouwde ik simpelweg niet.

  Moet je voorstellen hoeveel benzine wegstroomt, als je hem vastgezet hebt…..

  • Surroundedbyidiots heeft op 14 juni 2023 geschreven:

   Because Holland is a Nannystate , that thinks it’s people aren’t capable.

   Reageer
  • Markv70 heeft op 14 juni 2023 geschreven:

   Ja als, ik tank altijd in Duitsland simpel omdat ik er dichtbij woon en daar kan je het gewoon vastzetten. Nav dit verhaal eens gevraagd aan een tankhouder van de grootste keten in Duitsland en wat blijkt in alle jaren heeft hij het 2x meegemaakt en is er melding gedaan bij de milieu en inspectiedienst in Duitsland. Al die betweters en kenners ten spijt kan je vertellen het gebeurt gewoon nooit

   Reageer
  Reageer
 • hein heeft op 14 juni 2023 geschreven:

  een doodsimpel spijkertje van één a twee mm doorsnee past ook in het kleine gaatje voor de vergrendeling …

  Reageer
 • Grobur heeft op 14 juni 2023 geschreven:

  In België kan je handsfree pompen bij elke pomp.

  Reageer
 • Dave heeft op 14 juni 2023 geschreven:

  Ik heb ook nog wel eens een plastic beugeltje gekregen bij een pomp dat precies in de originele openingetjes past.
  Helaas ook weer kwijtgeraakt. Het werkt dus wel gewoon op Nederlandse pompen.
  Zo’n beugeltje is bast te (3D-)printen en mogelijk gewoon te koop in zekere bepaalde Aziatische webshops.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie