Wist je dat er in E5-brandstof vaak geen 5 procent ethanol zit, maar meestal helemaal geen ethanol? Dat is wel zo fijn voor auto’s die niet zo goed tegen het spul kunnen. Maar als E5 staat voor ‘maximaal 5 procent ethanol’, zit er in E10 dan ook niet ‘maximaal 10 procent ethanol’? En misschien zelfs wel veel minder? We zoeken het voor je uit.

De aanleiding van de vraag is een video van YouTube-kanaal Auto Shenanigans. Hierbij test iemand de E10 in het Verenigd Koninkrijk en komt tot de conclusie dat er bij de Esso maar 2 procent ethanol in de brandstof zit, bij de BP maar 5 procent en bij de Shell slechts 6 procent. En dat is best gek: waarom zouden er wetten zijn als oliemaatschappijen toch zelf mogen bepalen hoeveel ethanol ze toevoegen?

Hoeveel ethanol zit er écht in E10?

We zijn een internetredactie, dus we hadden de video blind kunnen overnemen en de bevindingen met een titel als ‘BREEK’ kunnen plaatsen. In een moment van totale verstandsverbijstering hebben we toch besloten iets dieper te graven. Wat blijkt: in Nederland zul je niet snel E10 tegenkomen waar slechts 2 procent ethanol in zit. Hier liggen de percentages hoger.

Een woordvoerder van BP meldt aan TopGear Nederland dat E10-brandstof in Nederland wettelijk minimaal 8,5 procent biobrandstof moet bevatten. Nog specifieker: 7,5 procent moet ethanol zijn en 1 procent mag een andere biobrandstof zijn. Als jij E10 tankt in Nederland, dan zal er dus tussen de 7,5 en 10 procent ethanol in de peut zitten.

Moeten tankstations verplicht brandstof met ethanol aanbieden?

De woordvoerder van BP legt de regels uit die sinds oktober van 2019 gelden in Nederland: ‘Alleen tankstations die maar één soort benzine kunnen aanbieden, zijn vrij in de keuze om E10 of een andere benzine (bijvoorbeeld E5) aan te bieden. Wanneer meer soorten benzine worden aangeboden, moet minimaal de helft van het aantal vulpistolen E10 bevatten.’

Reacties

 • BEUCKY heeft op 1 oktober 2023 geschreven:

  Ik rij al sinds voor het ethanol gebeuren een ding was en vroeger haalde je het prijsverschil wel degelijk uit de 95 war je in tegenstelling tot de 98 maar een 50 tal km vershil had op een volledige tank
  Nu , sinds het verplicht is heb ik de test gedaan met mijn 2016 skoda octavia 1.4 tfsi
  Er is maar een 5 tal euro verschil aan de pomp tussen beide maar voor die 5 euro extra (ongeveer 2.5L benzine) kan ik wel tot 160km meer rijden op een volledige tankbeurt
  Op 95 rijden we gemiddeld 650-720km en op 98 doen we 800-900 km per tankbeurt
  Maar hangt natuurlijk af of we die ene keer meer autosnelweg hebben of veel fille

  Ook voelt de motor veel soepelder te lopen bij 98 en stottert de motor bij 95e10

  De grootste afstand die ik heb gehaald uit 1 volle tank 98 e5 met deze wagen was net geen 1000 km’s mijn gemiddeld verbruik was rond de 4L met goed opgepompte banden en rustige rijstijl en amper tot geen fille

  Reageer
 • Grandazzo heeft op 30 mei 2023 geschreven:

  De injecties van moderne motorfietsen gaat stuk van E10. Motorrijders tanken oractisch allemaal E5. Dealers waarschuwen hier ook voor.
  Auto’s die weinig worden gebruikt, tank a.u.b. E5.
  Alcohol trekt nl. water aan!
  Voorheen zat er maar een paar cent p/lit. prijsverschil tussen E5 en E10. In Duitsland nog, maar in NL soms tot 25 cent verschil. De boefjes!
  Op E5 rijd je méér kilometers dan op E10.

  Reageer
 • Albert heeft op 29 mei 2023 geschreven:

  Toevallig vandaag in Duitsland E5 getankt met mijn V40, en inderdaad veel meer merkbaare pk’s ervaren… Ook wel logisch eigenlijk… Ze belazeren je gewoon…. Wel duurder 1,90 Euro per liter…. Maar wel veel .eer vermogen!!!!

  Reageer
 • Alwin heeft op 29 mei 2023 geschreven:

  Laat ze maar e85 aan de pomp verkopen!
  En dan net als frankrijk een goede subsidie erop

  Reageer
 • Robertus heeft op 29 mei 2023 geschreven:

  Een jaar of 6 geleden reed ik met een Saab 9+5 Aero met E85 conversie. Daar kon je op de board computer het ethanol percentage aflezen.
  Toen zat de Shell en BP altijd laag bij toen de Euro 95 2 tot 6%. De goedkopere pompen als Tamoil , Argos enz. zaten soms wel op 12%.

  • Hassan heeft op 29 mei 2023 geschreven:

   Robertus, ik heb een Ford focus die op 100% ethanol kan rijden.alleen weet ik niet waar ik het kan tanken. Is het in Nederland wel te krijgen? Bij voorbaat dank.

   Reageer
  Reageer
 • Alle heeft op 29 mei 2023 geschreven:

  Ik rij al jaren met een Renault stepway op 100% etanol zonder problemen maar wel een keer om de 5 tankbeurten super tanken om de motor zuurstof en inspuiting te reinigen

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear