Uiterlijk 16 maart zijn we helemaal om en moeten we nog beter gaan opletten op de snelwegen, want dan wordt de maximumsnelheid op alle snelwegen in Nederland tussen 06.00 en 19.00 uur teruggeschroefd naar 100 km/u. Motorinhoud, downforce, acceleratietijden en topsnelheden doen er in Nederland minder toe dan ooit. Wat doet er dan wel toe? Hoe hard je kunt afremmen voor al die onvermijdelijke files, natuurlijk.

Dus: welke auto’s gaan in de kortste afstand van 100 naar 0 km/u? Zoals je van TopGear mag verwachten, zoeken we dit voor je uit en brengen we je een uitstekend stukje consumentenadvies. Presenteer dit maar aan je partner: dit zijn de veiligste auto’s die je kunt kopen, de hardst remmende auto’s ter wereld. En puur om je onverzadigbare honger naar kennis te stillen, voegen we ook wat nutteloze specificaties toe, zoals het vermogen.

Lamborghini Sesto Elemento – 100 naar 0 km/u in 28 meter

GTA V-spelers opgelet: dit is jullie geliefde Zentorno in het echte leven. Een auto die puur ontwikkeld is om te presteren. Lamborghini plaatste geen stoelen, maar kussens op de koolstofvezel bodem voor een minimale hoeveelheid comfort. Mede hierdoor pronkt de Lambo met een vermogen/gewichtsverhouding van 1,75 kg/pk. Officieel is de auto niet straatlegaal, maar met genoeg geld kun je overal een kenteken voor krijgen. Onder het koolstofvezel skelet ligt een V10-motor die 570 pk en 540 Nm produceert. 0 naar 100 km/u doet hij in 2,5 seconden.

Ferrari LaFerrari – 100 naar 0 km/u in 28 meter

We waren destijds wel een beetje geschrokken toen we hoorden dat de LaFerrari een hybride werd. Ferrari, dat bekend staat om zoveel mogelijk brandstof in een zo kort mogelijke tijd met zoveel mogelijk kabaal op te slokken, dat voor een elektrisch hulpje kiest. Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld. De V12-hybride aandrijflijn van de LaFerrari produceert 963 pk en 970 Nm. 0 naar 100 km/u doet hij in 2,9 seconden. Oh, en hij is er ook als spider.

Chevrolet Camaro ZL1 1LE – 100 naar 0 km/u in 28 meter

Het beest van Amerika: de zesde generatie Camaro in de ZL1 1LE-uitvoering. We vergeleken hem eens met de Corvette ZR1 en Dodge Challenger SRT Demon, waarbij hij voor ons als winnaar naar voren kwam. De supercharged V8-motor levert 659 pk en 881 Nm. Mocht je vanuit een file weer naar 100 km/u willen accelereren, dan duurt dat zo’n drie seconden.

Pagina Huayra BC – 100 naar 0 km/u in 28 meter

Doet de naam Benny Caiola een belletje rinkelen? De beste man stond bekend als eigenaar van de grootste verzameling Ferrari’s ter wereld. Geen ander merk deed ertoe, totdat hij in een Pagani stapte. Hij was zo onder de indruk van de auto dat hij Horacio Pagani een brief te stuurde met daarbij een cheque van 1.000 dollar. Hiermee moest Pagani eens lekker uit eten gaan met zijn monteurs, omdat ze zo’n geweldige auto hadden gefabriceerd. Pagani voelde zich vereerd en besloot na de dood van Benny om een Huayra naar hem te vernoemen: de Huayra BC. De 6,0-liter AMG biturbo V12 is goed voor 750 pk en 1.000 Nm.

McLaren Senna – 100 naar 0 km/u in 28 meter

De perfecte circuitauto van McLaren met een nummerplaat, dat is wat dit is, en daarmee is hij ook geschikt voor de Nederlandse snelwegen. Anders dan bij de Huayra BC hoeven we je niet te vertellen naar wie de auto vernoemd is. De V8 biturbo produceert een mooie 800 pk en 800 Nm. 0 naar 100 km/u doet hij in 2,8 seconden. Dit alles is niet zo indrukwekkend als de stopkracht van de Senna.

Lamborghini Huracán Performante – 100 naar 0 km/u in 28 meter

Ooit was hij de snelste productieauto met een verbrandingsmotor op de Nürburgring: de Huracán Performante. Net als alle supercars van Lamborghini ziet de Huracán er gevaarlijk snel uit, en dat is hij ook. 0 naar 100 km/u doet hij in 2,9 seconden dankzij zijn luidruchtige V10-motor. En met een vermogen van 640 pk en 600 Nm koppel doet hij niet onder voor zijn broers uit Sant’Agata Bolognese.

Ferrari 430 Scuderia – 100 naar 0 km/u in 28 meter

Inderdaad, niet een auto die net uit de fabriek is komen rollen. Dat hij in de lijst van de hardst remmende auto’s ter wereld staat, dertien jaar na zijn eerste lancering, laat zien hoe uniek hij voor zijn tijd was. Misschien komt het door de helpende hand die Ferrari kreeg van ene Michael Schumacher. Qua vermogen moet hij zijn meerdere erkennen in de andere auto’s in deze lijst, maar dat maakt geen snars uit. Het is bijna jammer dat de techniek zich zo snel doorontwikkelt, want deze auto had wel wat langer boven aan de voedselketen mogen staan.

Chevrolet Corvette C7 Stingray (Convertible) – 100 naar 0 km/u in 27 meter

Ooit was de Corvette een auto voor de cowboys uit Texas met overtollig borsthaar en hoge laarzen, maar dat is tegenwoordig wel anders. Met elke generatie werd de Corvette minder musclecar en meer supercar. De Corvette C7 is de laatste in zijn soort, want in de nieuwe C8 ligt de motor in het midden. De remweg van de nieuwste is trouwens iets meer dan 29 meter. De V8-motor in de C7 produceert 455 pk en 625 Nm en van 0 naar 100 km/u gaat hij in 3,8 seconden.

Dodge Viper ACR – 100 naar 0 km/u in 27 meter

Net als de Corvette is de Viper een razendsnelle Amerikaanse racer voor op de gewone weg. Bij deze Viper heeft Dodge er nog de ACR-badge aan toegevoegd, wat staat voor American Club Racer. Vertaald naar het Nederlands wil dat zeggen: nog heftiger. De 15,4-inch koolstofvezel keramische voorremmen zorgen er onder andere voor dat de Viper ACR een van de hardst remmende auto’s ter wereld is. De V10-motor produceert 654 pk en 813 Nm met daarbij ook nog een hoop lawaai.

Porsche 911 GT2 RS – 100 naar 0 km/u in 27 meter

Het kunstwerk uit Stuttgart: de Porsche 911 GT2 RS. De achterwielaangedreven über-911 heeft 700 pk en 750 Nm. Hij sprint van 0 naar 100 km/u in 2,8 seconden dankzij zijn zescilinder boxer biturbo. Net als de Lambo in deze lijst, was ook deze Porsche ooit de trotse houder van het record op de Ring. Ook leuk om te weten: Max Verstappen bezit een Porsche 911 GT2 RS. We kunnen wel stellen dat hij er verstand van heeft, toch?

Reacties

 • Marcel heeft op 14 maart 2020 geschreven:

  Ach, ik mis altijd de caterham 620r, donkervoort en in het lijstje. Onder de 3 sec naar de 100 zonder problemen..

  • Bram heeft op 15 maart 2020 geschreven:

   Dit is een lijstje van 100 naar 0 niet andersom

   Reageer
  Reageer
 • TG heeft op 14 maart 2020 geschreven:

  Een Pagina Huarya BC = Pagani Huarya BC.

  • Tristan heeft op 14 maart 2020 geschreven:

   Dodge viper acr heeft een V10 motor

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear