Het huidige clubje hypercar-bouwers is niet te stoppen in hun onderlinge strijd om de snelste te zijn. Laatst beweerde Shelby SuperCars – SSC in het kort – nog dat hun Tuatara er met 1.775 pk vandoor gaat. Daarmee zou het ‘s werelds eerste auto kunnen zijn die de 300 mijlen per uur – in onze taal 483 km/u – voorbij gaat schieten. Het ontwikkelen van een auto die in staat is om zo’n snelheid te bereiken is, zoals je vast wel begrijpt, enorm poenig. Wij durven ons rijbewijs er in ieder geval niet om te wedden dat het SSC daadwerkelijk gaat lukken om sneller dan 480 km/u te gaan. Tenminste, niet in de zeer nabije toekomst.

Op den duur 480 km/u

Maar er is geen twijfel over mogelijk dat er op een dag een auto in productie gaat waarvan de teller richting de 500 uitslaat. Als het SSC niet lukt, dan misschien wel Koenigsegg. Of Bugatti. Of Hennessey. Misschien is het straks wel elektrische Lada die opeens een eindsprintje maakt. Ons punt is, tenzij je allemaal dingen doet die je levensduur drastisch verkleinen (zoals 480 km/u rijden, maar dat kan nog niet), is er een dikke kans dat je de dag mee zult maken. En dat zette ons aan het denken. Wat nou als we die lousy 480 km/u even vergeten? Maar nu de echte vraag: wanneer komen de auto’s met een topsnelheid van 650 km/u? We hebben NASA gebeld om het een en ander uit te rekenen en het antwoord is volgens de wetenschap: 11 april 2079. Graag gedaan.

Bewijsmateriaal

Kijk maar even naar de grafiek hieronder. Daarin hebben we van de afgelopen eeuw (plus een beetje) de topsnelheid van de snelste auto’s (die daadwerkelijk in productie zijn gegaan – en in mijlen per uur) afgezet tegen hun respectievelijke bouwjaren. De top van 400 mijlen per uur is omgerekend 644 km/u. Van de Benz Velo die in 1894 19 km/u ging tot aan de Koenigsegg Agera RS die vorig jaar de 447 km/u aantikte.
Je kunt de rekenkracht van de TopGear-redactie uiteraard in twijfel trekken. Maar zou een grafiek liegen?  En natuurlijk hebben we data gebruikt die afkomstig is van Wikipedia. Zonder grappen: de lijn loopt wel verdacht linear. Dus onthoud: 11 april 2079. Markeer die datum maar alvast in je online agenda.
Advertentie

Reacties

 • Snelle Jaap heeft op 12 september 2018 geschreven:

  650 km/u? Dat is toch erg langzaam, het wereldrecord staat op 1227 km/h

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldsnelheidsrecord_op_land

  Reageer
 • Shane van Daal heeft op 12 september 2018 geschreven:

  Dat is dan allemaal wel leuk en aardig, een topsnelheid van 480 tot 650 kilometer per uur, maar wat heb je eraan hier in Nederland??? Niks.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie