Aankomende zondag zie je op BBC One een flink item over de auto’s van James Bond in de nieuwste aflevering van TopGear. Hierboven kun je door de galerij scrollen van alle auto’s die we in de studio hebben geparkeerd. Voor de gelegenheid hebben we een aantal geinige feitjes op een rijtje gezet over de auto’s van James Bond.

De eerste James Bond-auto

De eerste keer dat het publiek James Bond in een auto zag rijden die ‘van hem’ is, is in deze Sunbeam Alpine. Voorheen reed de geheim agent alleen in auto’s van anderen die hij ze voor het gemak afhandig had gemaakt. De Sunbeam was de eerste echte ‘James Bond-auto’, al was het wel een huurauto. Je ziet de Alpine in Dr. No.

Toyota 2000GT Roadster bestaat omdat Sean Connery lang is

Over de Toyota 2000GT uit You Only Live Twice is veel te vertellen. Om te beginnen werd de auto eigenlijk in elkaar gesleuteld door Yamaha en het idee was oorspronkelijk om de auto te verkopen met een Nissan-badge. Nissan schrapte het project en koos ervoor om de Silvia te gaan verkopen. Toyota wilde in de jaren zestig zijn imago oppoetsen en zag de sportauto wel zitten. Wat is er beter voor het imago dan een rol in een James Bondfilm? Het probleem was dat Sean Connery met zijn 1,88 meter niet in de auto paste. Op het laatste moment liet Toyota twee Roadsters bouwen voor de film. De cabrioversie ging daarna nooit in productie en de twee Toyota 2000GT Roadsters uit James Bond zijn de enige bestaande exemplaren.

De kurkentrekker was echt

Een van de bekendste stunts uit James Bond is de kurkentrekker in The Man with the Golden Gun. De AMC Hornet sprint over een kapotte brug, draait om zijn as en landt perfect. Deze stunt is écht uitgevoerd, maar het was een van de eerste stunts die vooraf was berekend met een computer. We hebben het hier over de jaren zeventig, niet te vergeten. De stunt werd eerder uitgevoerd door coureur Jay Milligan in 1972 en hij nam contact op met de producers om te vragen of ze zijn stunt in de film wilden. De producers stemden in en beschermden de stunt gelijk zodat andere films hem niet konden kopiëren. Het schijnt dat de componist achteraf veel spijt had van het cartooneske geluidje bij de sprong.

Foutje, bedankt

In Diamonds Are Forever rijdt Sean Connery in een Ford Mustang wanneer de politie hem probeert in te rekenen. De geheim agent rijdt een doodlopende straat in en ontsnapt door op twee wielen door een krappe steeg te rijden. De fout is dat hij de steeg inrijdt op zijn twee rechterwielen, maar de steeg uitkomt op zijn twee linkers. Toch knap.

Lang geen Aston Martins

Hoewel Aston Martin en James Bond haast niet zonder elkaar voor te stellen zijn, was er een lange periode dat 007 geen Astons reed. In 1987 kwam Aston terug na bijna twintig jaar afwezigheid. Timothy Dalton reed in een V8 Vantage in The Living Daylights. In No Time To Die maakt deze auto weer zijn opwachting. Volgens de laatste berichten komt de nieuwste James Bond in oktober. Zondag zie je om 21:00 uur Nederlandse tijd de James Bond-special van TopGear.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear