Deze maand krijgen de meeste huishouden 190 euro korting op hun energierekening – en wie minder dan 190 euro verbruikte, krijgt geld toe. En volgende maand weer. Dat is een mooi begin van een spaarpotje om een echte James Bond-auto te kopen. Die uit No Time to Die ging voor een leuke 3,2 miljoen euro – dan weet je ongeveer hoeveel je moet sparen.

Liever een optie die vriendelijker is voor het budget? Die zijn er genoeg. In de afgelopen decennia sloten de filmmakers enkele deals met autofabrikanten om nieuwe modellen te showen. Dit waren geen Astons, maar veelal Fords en BMW’s. En die kun je nu voor een schappelijke prijs op de kop tikken. Let wel: de gadgets moet je er zelf op sleutelen.

Ford Mondeo ST (Casino Royale)

Als het gaat om Bond-auto’s is deze Mondeo een vrij sneu geval, maar in de echte wereld is het een tof ding. Ford zette een goede zak geld neer bij de studio om de nieuwe Mondeo in de film te laten verschijnen als huurauto voor 007 (met kapotte remlichten, voor de oplettende kijker). Deze echte Bond-auto koop je voor nog geen 10.000 euro.

Hoewel de auto een bijrolletje kreeg, verdient ie best wat meer aandacht. De sedan kreeg van Ford een 2,5-liter vijfcilinder mét een turbo. Deze motor produceert een heel bescheiden 220 pk, maar we kunnen ons zo voorstellen dat er niet veel voor nodig is om er meer uit te halen. Bovendien vind je ze vaak met een handbak en klinkt zo’n vijfcilinder erg lekker.

BMW 750iL E38 (Tomorrow Never Dies)

Van alle Bond-auto’s die geen Aston Martins zijn, is dit gelijk wel de tofste. Niet alleen omdat de E38 van zichzelf al een goede verschijning is, maar omdat deze met een telefoon op afstand te besturen was. Ook zat hij ramvol gadgets als traangas, raketten, een achterbumper vol spijkertjes en een zaagje onder de BMW-badge dat onwaarschijnlijk goed van pas kwam.

Een E38 vinden is niet zo lastig; voor zo’n 5.000 euro kun je er wel eentje op de kop tikken. Een 750iL in goede staat van onderhoud én in de juiste kleur, dat is een uitdaging. Misschien kun je over de grens beter slagen. In Nederland kun je het doorgaans wel schudden (niet roeren).

Ford Ka (Quantum of Solace)

De Ford Ka in Quantum of Solace reed zogenaamd op waterstof, maar de Kaatjes die jij kunt kopen, lopen gewoon op benzine. Je moet alleen zelf nog even een ‘Greene Planet’-sticker laten maken. Dit was het fictieve bedrijf waar Bond-girl Camille voor werkte. Voor een paar duizend euro moet je wel een nette Ka van deze generatie kunnen vinden.

BMW Z3 (GoldenEye)

Ook deze Bond-auto was het resultaat van een automerk met diepe zakken. Helaas was het de Z8 die in de film sneuvelde, en niet deze Z3. Als je exact dezelfde uitvoering als in de film wilt, dan moet je op zoek naar een zogeheten Neiman Marcus 007 Limited Edition. Wil je er gewoon eentje die goed in de buurt komt, zoek dan een Atlanta-blauw exemplaar met beige bekleding en de 1,9-liter motor. Deze heb je al voor 5.000 euro.

Citroën 2CV (For Your Eyes Only)

Als je goed zoekt, kun je nog wel een gele Citroën 2CV vinden voor ongeveer 7.000 euro. Een groene kan ook, dan heb je een filmauto uit Flodder. Overigens hoef je geen mooi exemplaar te zoeken, want in de film komt de Eend ook niet ongehavend uit de strijd.

Renault 11 TXE (A View To A Kill)

Een beetje roest op het dak, daar hoef je je geen zorgen over te maken als je op zoek gaat naar een Renault 11. Het dak moet er toch af. Of je koopt gelijk een Renault 11 Cabriolet – maar dan moet je goed zoeken, want die zijn alleen in Amerika geleverd. Voor zo’n 2.000 euro moet je wel een Renault 11 kunnen vinden in het blauw.

Advertentie

Reacties

  • Guidi heeft op 6 november 2022 geschreven:

    Die BMW lijkt mij wel leuk, ondanks dat ik geen BMW fan ben… Ik heb echter ook de Ericsson JB988 (dummy, waarvan er naar het schijnt maar 11 gemaakt zijn), dus ik kan deze auto op afstand besturen 😉

    Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie