Zouden wij in Nederland ooit de mogelijkheid krijgen om onze eigen kentekenplaat te kiezen? Wellicht dat dat een goed standpunt is voor politici die rond deze tijd alles doen om stemmen te verzamelen. Mocht de vrije keuze er komen, zouden wij dan ook tonnen, zo niet miljoenen, betalen om een specifieke plaat te krijgen? Neem deze kentekenplaat met ‘AU 1’ als voorbeeld – deze moet drie ton opleveren.

James Bond-fans hebben allang door waar de waarde van deze plaat in zit. In de 007-film Goldfinger uit 1964 rijdt de grote schurk rond met dezelfde kentekenplaten. Meneer Goldfinger rijdt overigens in een Rolls-Royce Phantom III en niet in de Drophead Coupé van de foto. Een leuk detail: ‘AU’ is het scheikundig symbool voor goud.

Primo Registrations veilt de plaat. De waarde wordt geschat op minimaal 300.000 pond, wat omgerekend ongeveer 340.000 euro is. Volgens het bedrijf is dit ‘een van de beste platen’ die Britten kunnen kopen. De vorige eigenaar verkocht de kentekenplaat met ‘AU 1’ met veel winst. ‘We verwachten dat deze trend alleen maar doorzet, zeker met kortere platen’, zegt Peter Johnson van Primo Registrations.

Wat is de duurste Britse kentekenplaat?

Blijkbaar hebben Britten veel geld over voor kentekenplaten met korte teksten. De gemiddelde prijs voor een plaat met twee letters en één getal ligt tussen de 100.000 pond en 500.000 pond (ongeveer 110.000 euro en 570.000 euro). De duurste Britse kentekenplaat die ooit verkocht werd, ging voor omgerekend ongeveer 740.000 euro. Daar stond op ’25 O’ en kwam, gelukkig, op een Ferrari 250 GTO te staan.

De verwachting van de veiler is dat de kentekenplaat met ‘AU 1’ daar niet bij in de buurt komt, maar je weet het nooit. Ook leuk: de belasting zit wel al in de prijs inbegrepen, maar de overdrachtskosten van 80 pond niet. De plaat wordt wel gratis thuis bezorgd. Zou een poederdealende fitnessgoeroe deze plaat op een gouden Model S Plaid willen plakken?

Reacties

  • Twocam heeft op 22 november 2023 geschreven:

    Mocht je dit kenteken kopen, dan koop je het recht, dit nummer AU1 op je auto te monteren. De plaat heeft verder geen waarde.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear