De mensen bij Lamborghini zijn dol op boze stieren. Haast elk model is vernoemd naar een Spaanse vechtstier, beginnende bij de Miura. De Lamborghini Countach verstiert deze traditie echter. De oorsprong van zijn naam is een stuk minder romantisch en zelfs een tikkeltje obsceen. De ontwerper van de Countach, Marcello Gandini, geeft eindelijk uitleg over de betekenis van de Lamborghini Countach.

Countach is een krachtterm

‘Toen we de auto’s maakten voor autoshows, werkten we de hele nacht en waren we erg moe. We maakten grappen om het moreel hoog te houden. Er was een twee meter lange man met enorme handen, en hij deed alle kleine klusjes, zoals het maken van de sloten’, vertelt Gandini. ‘Hij sprak haast alleen maar Piëmontees [een Romaanse taal] en geen Italiaans. Een van zijn stopwoorden was “countach”, wat iets als pest of besmetting betekent’.

De uitroep ‘countach’ is een positieve krachtterm in het Piëmontees en betekent iets als ‘allemachtig’ of, wellicht passender, ‘tering’. Als de Countach in Nederland geassembleerd zou zijn, had ie dus waarschijnlijk de ‘potverdikkie’ of ‘pleuris’ geheten. Mocht je dat een enorm gemis vinden, kun je Lambo’s nieuwste SUV nog altijd ‘Plurus’ noemen.

Hoe kwam de naam op de Countach terecht?

Gandini gaat verder: ‘Om het moreel hoog te houden, noemden we de auto voor de gein Countach. Ik vroeg Bob Wallace, die de techniek monteerde en de auto’s werkende maakte, hoe Countach klonk voor een Angelsaksisch oor. Vreemd genoeg zei hij dat het werkte. Dit is het enige echte verhaal achter dit woord’, zegt Marcello Gandini.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)