De beste tip die je kunt krijgen als het gaat om beter worden in simracen, is gewoon kilometers maken. Door veel te oefenen, leer je de circuits en de auto’s kennen, weet je hoe ze reageren en hoe jij moet reageren. Een erg voor de hand liggende tip, dus daar draait het niet om in dit artikel. Het gaat hier om advies dat je eigenlijk bij elke rijvaardigheidstraining op het hart gedrukt krijgt en uitstekend toe te passen is bij simracen. Je digitale drift-skills kunnen er ook alleen maar beter van worden.

Kijkgedrag

‘Autorijden is kijken’, zei onze rij-instructeur altijd. Daarom zakken zoveel mensen voor hun rijbewijs door ‘kijkgedrag’. Wie ooit een antislipcursus deed, weet dat je altijd moet kijken naar waar je heen wilt en niet waar je naartoe gaat. Hetzelfde geldt voor driften; kijk niet waar de neus van de auto heen wijst, maar kijk naar waar je wilt eindigen. Het klinkt heel simpel, maar het is ongelofelijk effectief. Op het moment dat je je blik verlegt, gaat tegensturen een stuk beter.

En dat is ook zo op het circuit

Bij racen in het echt is precies hetzelfde principe van toepassing. Kijk niet naar de bocht, maar kijk verder dan de bocht. Vaak focussen beginnende racers op het midden van de bocht, want daar wil je met de auto de apex raken. Eigenlijk wil je je blik verleggen naar de exit. Aan het begin voelt dit misschien onwennig, maar je zult merken dat je ineens veel beter kunt timen wanneer je terug op het gas moet. De exit van de bocht wordt sneller en je rondetijden verbeteren.

Al helemaal met simracen is het uitkienen van de exit een lastige opgave. De eerste game waarbij de snelheidsbeleving zo goed is als in het echt, moet nog worden uitgevonden. Hierdoor onderschat je het tempo en ga je te snel op het gas, omdat de bocht te langzaam voelt. Door het prematuur accelereren moet je bij het uitkomen van de bocht weer het gas loslaten omdat je anders van de baan vliegt. En dat kost tijd.

Dus ook op het digitale circuit geldt dat je verder moet kijken. Verleg dus je blik naar het einde van de bocht en je zult merken dat je beter wordt in simracen. Drift je graag digitaal, kijk dan waar je heen wilt, en niet waar de auto naartoe aan het gaan is. Bij veel goede racesims kun je de kijkhoek veranderen, zodat je een breder gezichtsveld hebt – dit kan helpen bij het driften. Ga het maar eens proberen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear