Een waar feest voor je ogen, dit asfaltbanket. De overvloed aan bochten, het buitengewone uitzicht, de opwinding die zich meester van je maakt als je ziet hoe het wegdek in de verte van je wegslingert tot je het niet meer kunt zien, wat nog veel meer belooft. Dit is de Grossglockner, een weg die officieel zo legendarisch is dat z’n eigen webpagina bijna bezwijkt onder de superlatieven. ‘Gemotoriseerde bergvrienden moeten de Grossglockner-alpenweg verkennen, een weg die een ongeëvenaarde rijervaring biedt, en die vele internationale evenementen telt.’ Maar toegegeven: geweldig is ie.

Of neem de Stelvio, het Italiaanse equivalent van de Grossglockner. Die heeft 48 haarspeldbochten. Maar dat wist je al, want jij hebt uiteraard al voordat je een rijbewijs had je petrolhead-certificaat gehaald, en dit onderwerp is een deel van de verplichte leerstof in de syllabus.

Dit is het soort plaatsen dat boven komt drijven als je op Google zoekt naar ‘de beste wegen van Europa’. Ze zijn inderdaad adembenemend, en eerlijk is eerlijk: TopGear zelf is verantwoordelijk geweest voor een klein deel van de hype die zulke wegen momenteel omringt.

Maar jij kunt het beter. Want deze wegen zijn al zo bekend dat ze niet langer de beste wegen van ons continent zijn. Ze bezwijken bijna onder grote hoeveelheden fietsers en touringcars. En met name op de Stelvio kun je nergens inhalen. Ga erheen en rijd naar de top voor het uitzicht en om een foto op Facebook te zetten, maar ga dan snel offline en vind je eigen weg. Hoe vind je die?

Stap 01: Bestudeer landkaarten

Dit is wat je zoekt, allereerst: weinig verkeer, maar wel een brede weg. Dat betekent vaak dat je een weg moet vinden die ooit belangrijk was, maar inmiddels niet meer. Dat kan komen doordat er een nieuwe snelweg is aangelegd. Of dat er elders een brug of een tunnel is gebouwd die jouw weg heeft ontlast. Of omdat het een weg is die alleen een seizoensfunctie heeft. Vind bijvoorbeeld een weg die leidt naar een skiresort en rijd ‘m op een zonnige dag in mei of oktober.

Stap 02: Heuvels

Heuvels betekenen bochten, en dan vooral bochten met goed zicht. Valleien zijn vlakker en vaak bieden ze niet het zicht op de weg die het mogelijk maakt om makkelijk in te halen.

Stap 03: zicht

Je wilt niet door een bos rijden, want dan zie je het verloop van de weg niet, en heb je bovendien geen uitzicht.

Stap 04: dunbevolkt

Dorpen langs en op de route zorgen voor oponthoud en zijn funest voor het ritme van je rit. Maar een paar bewoners kunnen geen kwaad, want dan kun je ook eens stoppen voor een kop koffie bij een café, en tanken is ook handig op z’n tijd (doe dit, indien mogelijk, niet op dezelfde plek). Draai je auto vervolgens een halve slag en rijd je eigen weg nog eens, de andere kant op.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear