
Het merk MG had een paar jaar geleden door gunstige bijtellingsregels een heel aardige verkoopstart in Nederland. Maar sindsdien is er niet echt een Chinees automerk geweest dat hier lekker wist te verkopen. Nio ziet zichzelf als een volwaardige Audi-concurrent, maar wist dit jaar slechts 53 auto’s te slijten, tegenover de 7.400 van het Duitse merk. Directe Tesla-concurrent Xpeng blijft steken op 532 auto’s. Het populairste Chinese merk van dit moment is BYD – en dat heeft een belangrijke reden.
De BYD Atto 3 is volledig elektrisch en verkoopt ‘wel oké’ met 350 exemplaren. De normale Seal is een elektrische sedan en is goed voor 175 registraties. Maar er is één model dat ineens heel aardig verkoopt, en dat is de Seal U. Niet alleen is dat een SUV, maar hij heeft iets wat al zijn merkgenootjes niet hebben: een benzinemotor. Je kunt deze auto ook volledig elektrisch bestellen, maar de versie die zowel een elektromotor als een benzinemotor heeft, gaat in Nederland het hardst.
Chinese auto’s met een benzinemotor willen we wel
De BYD Seal U is tot en met juni dit jaar maar liefst 989 keer geregistreerd. Van alle exemplaren heeft 733 een benzinemotor. De Seal U kan 80 kilometer elektrisch rijden, waarna de benzinemotor bijspringt om de accu bij te laden. De verbrandingsmotor dient dus als generator en drijft de wielen in principe niet aan. In totaal is de auto goed voor meer dan 1.000 kilometer actieradius. En blijkbaar is dat wat de Nederlander toch nog altijd wil: veel actieradius en voor een niet al te hoge prijs.
De BYD Seal U is ook gewoon een goede deal
De Boost-versie staat in Nederland voor 39.490 euro in de prijslijst (37.900 euro in België). Dat is net zo duur als de goedkoopste Volkswagen Golf met en plug-in hybride aandrijflijn. Waar er bij de elektrische Seal U nog een soort ‘uitgeklede’ versie is met bijvoorbeeld een kleiner scherm, is dat bij de DM-i met range-extender niet het geval. Je krijgt bijvoorbeeld altijd twee telefoonlaadplateaus, een panoramadak, stoelverwarming en -ventilatie en een head-up display.
We reden er al eens mee en concludeerden toen dat het samenspel tussen de elektro- en verbrandingsmotor naadloos verloopt; je voelt of hoort het nauwelijks als de viercilinder aanslaat. Pas als je echt tempo wilt maken, klimt ie in de toeren, maar dat doet hij gevoelsmatig achter een dikke laag donzen kussens.
Je deint en drentelt over de weg en het stuur lijkt maar mild geïnteresseerd in communicatie met de voorwielen en vice versa. Overdreven snel is de BYD Seal U DM-i ook niet (in de Boost-uitvoering; voor een kleine 8 mille extra heb je de Design met vierwielaandrijving en 323 pk). Maar wie zegt dat elke familiecruiser sportauto’s eruit moet kunnen trekken?
Chinees automerk | Aantal registraties |
---|---|
BYD | 1.756 |
Lynk & Co | 1.395 |
MG | 1.282 |
Polestar | 1.177 |
Zeekr | 560 |
Xpeng | 532 |
Nio | 53 |
Hongqi | 23 |
Aiways | 19 |
Lynk & Co gaat ook prima
Ook het Chinese Lynk & Co gaat nog prima in Nederland. Met 1.395 auto’s staat het op de tweede plaats van de Chinese merken. Als we Volvo tenminste niet meetellen, want dat is tegenwoordig ook heel Chinees. Ook hier geldt: slechts zo’n 80 van de verkochte exemplaren zijn helemaal elektrisch. De rest is een 01, die ook een benzinemotor aan boord heeft.
MG gaat niet heel slecht
Om nog even terug te komen op het begin van dit artikel: MG doet het nog altijd niet heel slecht in Nederland. Met 1.282 verkopen staat het op de derde plek van de Chinese merken. De verkooptopper is de MG ZS, met 433 registraties. Ook daar is de benzineversie het populairst: 269 exemplaren is een hybride, de rest is volledig elektrisch. Dus: blijkbaar willen Nederlanders best een Chinese auto, als je er maar wel ook benzine in kunt gooien.
En het merk Omoda?
Nog niet in Nederland beschikbaar?
Er zitten meer standaard meer op als een Tesla
Simpele reden voor, veel bedrijven en leasemijs verbieden de keuze voor Chinese auto’s, en laat dat nu net de doelgroep zijn die elektrisch kiest of moet…
In een auto hoor je benzine of diesel te kunnen gooien anders is het geen auto
Wat een onzin. Dit is echt zo’n opmerking van iemand die een stoere petrolhead wil zijn, maar zelf in een 1.2 liter rijdt.
Je zou maar in zo’n BYD zeehond abcd xyz rond moeten rijden. Dat is toch de lelijkste auto sinds de Ssangyong Rodius? Daarnaast kan je je niet meer in je buurt vertonen omdat al je buren weten dat jouw auto informatie over hen en de buurt naar de Chinese overheid stuurt.
Je lult uit je nek
De Byd Seal heeft de techniek van de vroegere Opel Ampera/Chevrolet Volt.
Ik heb daar zelf met veel plezier in gereden. Reed altijd electrisch met een benzinemotor uit een Opel Corsa die als generator dienst deed. Ze noemen dat een RangeExtender.
Hahahaha, hersen gespoeld!
Ik heb sinds 6 maanden zo’n ‘zeehond’ erbij. Af-fabriek China €23K. Zelf rij ik Audi A8 /€130K. Die BYD is beter qua prijs/kwaliteit. 500 km rijbereik op volle accu. Interieur/exterieur prima afgewerkt. Echt niets mis mee.
Zolang er zo’n hoge bpm of invoerbelasting en de autodealer de prijzen opdrijven van Electronic of hybride auto zal de regering met hun milieu plannen ook niet de doelstellingen halen. Mensen willen best een nieuwe auto kopen maar schikken toch van de oplopende prijskaartjes die van 40 tot 80 duizend oplopen voor een middenklasse auto.
Vergeet je de wegenbelasting niet
Dat Tesla 6881 registraties heeft in 2025 is natuurlijk bijzaak 😆
Is Tesla Chinees?
Nee, Tesla kan niet tippen aan de Chinese kwaliteit!!!
Er zitten meer standaard meer op als een Tesla
Tesla us een Amerikaanse auto maar wordt ook in China geassembleerd
En hoeveel van die Tesla’s zijn particulier gekocht?