[tg_video]https://www.youtube.com/embed/CqkeIga3lCc[/tg_video]

Wie: Shane Van Gisbergen
Waar: Olympic Park, Sydney
Wanneer: 1 december 2012

Net als kinderen moet je een ambulance alleen zien en niet horen. Duikt er eentje op in je spiegel? Prima. Schraapt er een langs de zijkant van je V8-supercar? Niet oké. Je ziet altijd een doktersauto achter het veld aanrijden. Z’n taak is om een kundige dokter af te leveren op de plek van een eventuele crash. Wat als de dokter onderweg een kapotte auto tegenkomt? Eentje met ernstig defecte besturing?

Dat gebeurde vorige maand in Australië tijdens het eerste rondje van de Telstra 500 in Sydney. De Ford van Nieuw-Zeelander Shane Van Gisbergen werd van het circuit geduwd door de Australische coureur Tony D’Alberto. Van Gisbergen deed zijn best om stoïcijns door te rijden, maar bij bocht tien besefte hij dat zijn auto het begeven had. Op dat moment kwam de doktersauto de hoek om zeilen en schoof nu naast de vleugellamme, maar nog steeds rijdende, Ford.

De dokter wilde erlangs en koos ervoor linksom te gaan, waardoor het gat tussen de Ford en de muur steeds nauwer werd. ‘Ik kon amper nog sturen, maar ik dacht ik rijd terug naar de pits’, vertelde Van Gisbergen na de wedstrijd. ‘Opeens trok de auto naar links.’ Zoals je op bovenstaande video kunt zien, werd de Panamera van de arts hierdoor gemangeld tussen Ford en beton. Na wat wrikken kwam de Panamera los, en reed onder luid applaus naar de pit.

‘De Porsche van de arts is de eerste auto die in deze race een pitstop maakt’, aldus het officiële commentaar. ‘De auto is rechtsvoor flink beschadigd.’

De spoedoperatie bleek helaas niet succesvol en de Porsche moest gedwongen rust nemen. Doktersvoorschrift.
 

Onfortuinlijke held uit het verleden

Als je het hebt over raceongelukken, denk je aan Taki Inoue. Zijn Footwork Arrows werd een keer geramd door de safety-car in Monaco. Een andere keer wilde hij zijn auto gaan blussen, pakte een blusser, maar kwam op de terugweg de auto van een marshall tegen. Gebroken been.

Tegenwoordig is Taki gepensioneerd coureur en werkt hij als manager van jonge rijders in Japan. Hij houdt van een biertje. Of twee. Bovendien twittert hij graag. Onze favoriet?

‘If Kobayashi missed GP in 2013, where can I bring my greasy stick and dog’s arse. Serious Problem!!’

Reacties

Meer van TopGear